De Botterbar ARM-17 te Zoutelande

Woensdag, 18 augustus, 2021

Geschreven door: Jack Gravemaker
Artikel door: Redactie Vismagazine

Bijzondere geschiedenis van een schip

Het boek De Botterbar ARM-17 te Zoutelande van Jack Gravemaker gaat over een schip met een bijzondere historie. Dit boek is geschreven ter nagedachtenis aan zijn oudste broer Willem Vermarke (Gravemaker). Hij was de eigenaar van de Botterbar te Zoutelande van 1994 tot en met 2006.

Het schip had voor Willem al vele eigenaren, met ieder een eigen verhaal. Zo werd er in 1947 al gevist, kreeg het schip een penta 110 (Volvo)-motor en is er uiteindelijk een kroeg van gemaakt. De vele historische foto’s van de Boterbar brengen de levensloop van dit schip mooi in beeld. Vooral de passie van Willem Vermake komt sterk naar voren. Ondanks getroffen te zijn door een hartaanval stond Willem een paar maanden later alweer te genieten van zijn bar in Zoutelande.

Het schip bestaat sinds 2012 niet meer, maar door dit boek blijft het voortleven. Voor iedereen die de Botterbar kent is dit boek interessant om te lezen. Maar ook voor degenen die onbekend zijn met het schip, is dit boek een aanrader om meer te weten te komen over een deel van de Nederlandse visgeschiedenis.

Yoga Magazine

Voor het eerst verschenen op Vismagazine