De dag dat oma het internet kapotmaakte

Zaterdag, 22 februari, 2020

Geschreven door: Marc-Uwe Kling
Astrid Henn
Artikel door: Rita Pontororing

Nepnieuws

[Recensie] Een klein handzaam boekje met een tekening van een oma die zo uit een stripboek kan stappen. De titel De dag dat oma het internet kapot maakte geeft het idee dat we te maken hebben met een digibeet als oma. Maar niets is minder waar, iedereen om oma heen gelooft dat oma de oorzaak is van het niet werken van het wereldwijde internet. Dus de traditionele rol dat een oma digibeet is wordt hierdoor afgezwakt.

Oma en opa passen op en dan gebeurt het, geen internet meer. Door oma, en dat heeft ze per ongeluk gedaan. De situatie leidt er toe dat het jongste kleinkind wil weten wat internet is. Schrijver Marc-Uwe Kling laat kleinzoon Max de uitleg van oma overnemen. Hij vertelt wat internet is, en welke mogelijkheden internet biedt. De uitleg door een kind voor een kind maakt dat het heel begrijpelijk overkomt en op een leuke manier wordt gebracht.

Ook vertelt Max wat Nepnieuws is. Dat is natuurlijk grappig want omaā€™s ā€œper ongeluk kapotgemaakte internetā€ valt onder nep.

Er komen nog meer grappige voorvallen voorbij die de oorzaak zijn van het wegvallen van internet. Bovendien gaan de personages in dit boekje elkaar verhalen vertellen, spelletjes doen, naar muziek luisteren op de transistorradio van opa. Met elkaar wordt het een gezellige dag.

Kookboeken Nieuws

Met dit grappige boekje wil Kling de digitale wereld even loslaten om echt contact met elkaar te zoeken. De illustraties van Astrid Henn passen heel goed bij het verhaal. De stripachtige figuren doen grappig aan. Bovendien zijn er leuke vondsten te zien in de tekeningen. Max die op de bank spelletjes doet op zijn telefoon. Om hem heen zien we eenvoudige tekeningen die het soort spelletjes van Max laten zien. Een kaartje waarop te zien is hoe papa naar huis is gereden zonder navigatie.

Achterin het boek staat kort wat informatie over Max-Uwe Kling en Astrid Henn. Een aardige toevoeging. Waarschijnlijk heeft de allerlaatste illustratie van Henne te maken met schrijver Kling. De vogel op de illustratie roept wel vragen op.

Kortom een hilarisch boek dat kinderen leuk gaan vinden. Het verhaal is eenvoudig maar ook leerzaam. Een boekje dat aanmoedigt om lezen als leuk te ervaren. En niet te vergeten het boekje is handzaam, goed om lekker in bed nog even zelf te lezen.

De dag dat oma het internet kapot maakte is op Valentijnsdag 2020 gelanceerd als onderdeel van de landelijke campagne #Ć©chtcontact. Eerder is hierover een artikel verschenen op Bazarow.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles