"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De dans

Dinsdag, 7 maart, 2023

Geschreven door: Hans te Brake, Jay A. Lecton
Artikel door: Piet Windhorst

Eenzame weduwnaar ongeduldig op zoek naar een nieuwe liefde.

[Recensie] Een ongewone vriendschap tussen een bejaarde schrijver en een dichteres van middelbare leeftijd inspireerde hen tot het samenstellen van deze bundel bestaande uit verhalen, een gesprek en een gedicht.

Hans te Brake, 84 jaar is een gepensioneerde psycholoog. Hij schrijft autobiografische verhalen. Jay A. Lecton (pseudoniem voor Jane Arifa Badoella), is 54 jaar en werd geboren in Suriname. Ze is dichteres. Van haar verschenen twee bundels: What is love? en Divine Sundays.

Dating land
Dit boek bestaat voornamelijk uit reportages en verhalen van Hans te Brake. Het eerste deel getiteld ‘Van buiten oud, van binnen jong’ gaat over de reportage van de ervaringen van een 80-plusser in zijn ‘reis’ door dating land. De 80-plusser had een gelukkig huwelijk, maar snakt nu als eenzame weduwnaar naar een nieuwe liefdesrelatie. De veel jongere vrouwen die hij ontmoet vinden hem een prettige gesprekspartner, maar ze deinzen steeds terug voor een relatie. Erg sneu allemaal. Vooral het titelverhaal ‘De dans’. Met Sherida gaat hij dansen, hij heeft salsalessen gehad. Aanvankelijk gaat het dansen goed, maar al gauw verkiest Sherida een jongere danspartner. Hij is zeer teleurgesteld en de relatie bleef hoogstens vriendschappelijk.

De volgende ontmoeting komt tot stand nadat hij al skeelerend (!) is gevallen. Angela komt hem te hulp en neemt hem mee naar huis. Weer raakt hij verliefd: “Angela, ik ben totaal overrompeld, omvergeblazen door jou. Ik heb geen verweer tegen je stem, je lach. Je ontroert me. Het is al lang geleden dat ik zo met huid en haar voor een vrouw viel.” Helaas loopt Hans weer te snel van stapel. Ook Angela wil geen liefdesrelatie.

Ons Amsterdam

De verhalen die volgen zijn wel sympathiek, vooral het verhaal ‘De gasten’. Dat geldt niet voor ‘De beproeving’. Hans moet in dit verhaal voor zijn bejaarde moeder gaan zorgen, maar heeft daar geen zin in. “Laat deze drinkbeker aan mij voorbijgaan”. In ‘De ontmoeting’ gaat het om een gesprek van Hans met Jane. We krijgen een beter inzicht in het leven van de auteurs, maar verdient zo’n gewoon gesprek wel een plaats in dit boek?

Een sympathiek, maar een overbodig boek.

Eerder verschenen op Leeskost