‘De ex’

Woensdag, 4 september, 2019

Geschreven door: Alafair Burke
Artikel door: Perfecte Buren

Olivia Randall is een van de beste strafrechtadvocaten in New York. Wanneer ze hoort dat haar ex-verloofde Jack Harris verdacht wordt van een drievoudige moord, twijfelt Olivia geen seconde aan zijn onschuld. Ze besluit hem te helpen. Wanneer er echter steeds meer bewijs tegen Jack opduikt, vermoedt Olivia dat ze wordt gemanipuleerd. De Jack die ze kende zou dit nooit doen… tenzij ze hem nooit echt gekend heeft.

Met De ex heeft Alafair Burke een spannende thriller neergezet. Het is een verhaal dat draait rond loyaliteit en verraad, alsook over hoe betrouwbaar onze intuïtie is. Alafair Burke laat ons met De ex een interessante kant zien van het begrip intuïtie. In het verhaal is Olivia Randall onmiddellijk overtuigd van de onschuld van Jack Harris, omdat ze weet dat hij nooit in staat is om een moord te plegen. Ze waren immers ooit 5 jaar samen, dus ze kent hem. In principe wordt bij een rechtszaak altijd uitgegaan van feiten, of door het voorleggen van mogelijk bewijsmateriaal dat de beschuldigde vrijpleit. In dit geval reageert Olivia eerder als mens dan als advocaat. Al twijfelt ze later wel, toch is ze ervan overtuigd in de onschuld van Jack. Dat voelt ze intuïtief aan. De rode draad in het verhaal is of dit ook werkelijk zo is.

Ook schuldgevoelens spelen mee in de beoordeling in hoe Olivia het bewijsmateriaal interpreteert. Dit is erg goed verwerkt in het verhaal. Je voelt haar twijfel en tweestrijd, maar tegelijk wil ze alles doen voor Jack en zijn dochter Buckley. Ze is het hen verschuldigd, gezien gebeurtenissen uit het verleden. Deze gebeurtenissen kom je tijdens het verhaal te weten. De personages in De ex hebben ieder hun eigen sterke karakter. Ook hun onderlinge dialogen en conversaties zijn helder en interessant om te volgen. Vooral de voorgeschiedenis tussen Jack en Olivia is erg goed uitgewerkt. Beetje bij beetje krijgt je mee wat er tussen hen is voorgevallen waardoor je een heel duidelijk beeld krijgt van hen. Daarnaast zijn er nog nevenpersonages zoals Melissa en Charlotte, ook hun rol en karakter is nauwkeurig weergegeven.

Alafair Burke heeft een aangename en eenvoudige schrijfstijl. Je kunt merken dat ze jarenlang heeft gewerkt als officier van justitie, want de juridische procedures rond de arrestatie en het proces zijn erg realistisch beschreven. Dit maakt dat het verhaal op dat vlak geloofwaardig overkomt. Wat altijd een pluspunt is.

De plot van De ex zit subtiel in elkaar. Je begint aan het boek met een bepaalde verwachting, waarbij er continu twijfel is over de schuldvraag. Doordat deze schuldvraag met het bijhorende gekibbel tussen Olivia en het OM net het concept is van dit verhaal, is de opbouw wat aan de trage kant. De zoektocht naar de waarheid gaat maar traag vooruit. Waardoor de spanning in het verhaal vaak daalt. Toch is er iets dat je triggert om verder te lezen. Wellicht de boeiende schrijfstijl, met af en toe enkele kleine cliffhangers. Dat is maar goed ook, want naar het einde toe schiet het boek in een hogere versnelling richting een plottwist dat je absoluut niet zag aankomen. Met als resultaat een einde dat je uit je sokken blaast. Briljant!

De ex is een spannende en intrigerende thriller. De focus op de vraag of Jack nu de dader was of niet vond ik erg origineel. Ook de vele juridische aspecten vond ik erg boeiend, mede doordat ik zelf ooit een juridische studie volgde. Wat de plot betreft is het boek anders dan ik gewend ben opgebouwd. En hoewel ik daardoor in eerste instantie vaart miste in het verhaal, heeft het einde dit helemaal goed gemaakt. De plot vond ik subliem, ik las letterlijk met open mond het laatste hoofdstuk. Klasse van Alafair Burke! Ik geef daarom De ex een absoluut verdiende 4 sterren!

Severine

Eerder verschenen op Perfecte Buren.