De Gaskolonie

Woensdag, 7 september, 2016

Geschreven door: Margriet Brandsma
Artikel door: Mischa Brendel

Intriges rondom Groninger gaswinning

Met hun boek De Gaskolonie, van nationale bodemschat tot Groningse tragedie duiken NOS-redacteurs Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start in de geschiedenis van, de politiek rondom en het leed veroorzaakt door het Groninger gasveld. Ze ondervroegen alles betrokken partijen, zoals de NAM, de Rijksoverheid en omwonenden over zowel de feitelijke gebeurtenissen als de persoonlijke ervaringen van wat tot een van de grootste hoofdpijndossiers van minister Kamp van EZ is verworden.

Het boek leest soms bijna als een thriller. Dat ligt niet zozeer aan de schrijfstijl, maar vooral aan de intriges die er rond dit onderwerp spelen: geheime rapporten en afspraken, mensen die niets mogen zeggen, onduidelijkheid over wie nu de touwtjes in handen heeft, etc.

De grote vraag die opduikt en waar het boek jammer genoeg, maar geheel begrijpelijk, geen bevredigend antwoord op geeft: waarom zijn er nog steeds geen volledig onafhankelijke onderzoeken geweest naar de geïnduceerde aardbevingen in Groningen en naar alternatieve vormen van gaswinning? Waar het boek wél inzicht in geeft, is waarom de Groningers zich belazerd voelen, waarom de overheid de zaak niet simpelweg sluit en waarom de NAM zich niet zomaar de les laat lezen.

Eerder verschenen in Technisch Weekblad

Boekenkrant

Laat hier je reactie achter:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.