"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De Hongerwinter

Vrijdag, 21 juli, 2023

Geschreven door: Ingrid de Zwarte
Artikel door: Redactie Bakkers in Bedrijf

Beruchte periode

[Recensie] De Hongerwinter van 1944-1945 is een beruchte periode in de Nederlandse geschiedenis. In haar boek De hongerwinter ziet historicus Ingrid de Zwarte was het niet als periode van passief lijden, maar juist van ongekende veerkracht. Ze legt uit hoe een modern land als Nederland in hongersnood terecht kwam en hoe het deze crisis weer te boven kwam.

Noodhulp
De Zwarte deed voor het boek uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland. Ze vertelt het verhaal van de Hongerwinter en beantwoordt vragen als: Hoe ontstond de hongersnood? Wat was de rol van de Duitse bezetter? Wie stierven, wie bleven leven? En hoe bonden overheidsinstanties, geallieerden en burgers de strijd aan met de honger?

Het was volgens De Zwarte een periode van ongekende veerkracht. Terwijl geallieerde noodhulp maanden op zich liet wachten en de staat hongerrantsoenen uitdeelde, zetten burgers overal in het land particuliere hulpacties op. Opmerkelijk is dat de Duitse bezetter deze inspanningen om strategische redenen vaak ondersteunde.

Ingrid de Zwarte is als historicus verbonden aan de Universiteit van Oxford. Hier doet ze onderzoek naar de politiek van hongersnood en voedselhulp in gewapende conflicten. Het boek De Hongerwinter is de publieksversie van haar academisch proefschrift The Hunger Winter: Fighting Famine in the Occupied Netherlands, 1944-1945, dat ze in 2018 aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD verdedigde. Het boek was genomineerd voor de Joop Witteveenprijs 2022.

Kookboeken Nieuws

Eerder verschenen op Bakkers in Bedrijf