"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie spiritualiteit: De laatste boom

Zaterdag, 25 november, 2023

Geschreven door: Luke Adam Hawker
Artikel door: Nico Voskamp

De essentie van bomen

Luke Adam Hawker is een multitalent. Niet alleen bedacht en schreef hij dit sensitieve verhaal: hij maakte er ook nog mooie en perfect passende tekeningen bij.

Strikt genomen is dit science fiction: de wereld in het boek is een wereld waarin alle bomen weg zijn. Hoe dat komt is niet duidelijk. Zijn ze tot planken verzaagd, opgevreten door kwaadaardige boomkevers, omgewaaid, bezweken aan de zure regen, door wortelrot omgevallen, op een kwade nacht door aliens opgestraald, of gewoon door klimaatverandering uitgestorven?

De laatste mensen van de Bomengeneratie
Hoe dan ook: het is een boomloos bestaan. Gelukkig is er een herdenkingsplaats opgericht. Samen met haar klas gaat onze dappere hoofdrolspeelster Olivia naar dat Bomenmuseum. Dat museum is jaren geleden gebouwd, door de laatste mensen van de Bomengeneratie.

Een paar pagina’s later zien we haar zitten op een bank, gecentreerd voor een enorm schilderij. Het geeft een knoestige, bonkige, getormenteerde, kromgegroeide maar toch met nieuwe dunne twijgjes naar de hemel reikende boom weer:

Boekenkrant

“Haar blik werd gevangen door een schilderij
En Olivia merkte dat ze ernaar bleef staren.
Ze fluisterde zijn naam:
‘De Laatste Boom’”

Papa vertelde al eerder hoe het vroeger was, toen bomen nog de gewoonste zaak van de wereld waren. Dat kan Olivia zich niet voorstellen. Ze wordt nieuwsgierig. Maar ook een tikkeltje weemoedig.

De boodschap stoort niet dankzij de schitterende uitgave
Daar en nu besluit ze dat ze alles wil weten van die wonderlijke bomen en meteen van de rest van de aardbol ook maar. Dus begint een onvermijdelijke maar erg sfeervol getekende, alleen met hoognodige tekst verluchte queeste. De boodschap is moeilijk te negeren, maar stoort niet dankzij de schitterende uitgave.

Er valt op elke bladzijde wel iets prachtigs te zien. Met ongelooflijke precisie zijn de tekeningen opgebouwd, meestal in eenvoudige potloodlijnen. Eigenlijk spreken die illustrasties al voor zich, maar de schaarse tekst vult de hiaten netjes op, in een glasheldere vertaling van Susan Smit.

Mocht u nog een cadeau zoeken voor een verjaardag, dan zou ik niet lang aarzelen. Gewoon kopen – niet alleen uw kind is er blij mee. Just saying.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow. Ook te vinden op Tiktok.