De Muisketiers

Zaterdag, 11 maart, 2023

Geschreven door: Jonny Leighton, John Bigwood
Artikel door: Rita Pontororing

Optello op reken-avontuur

[Recensie] Optello gaat op avontuur. Niet zomaar op avontuur, op rekenavontuur. Optello is een muis, een jonge edelmuis. In een klein kader op de eerste pagina lees je dat Optello wil zijn als zijn helden, drie beroemde Muisketiers. Wij lezers, eigenlijk rekenhelden gaan Optello daarbij helpen. Wij moeten de edelmuis ook nog eens helpen om het koninkrijk te redden. Er is namelijk een slimme kat die de troon wil veroveren. Gaan we niet laten gebeuren.

Rekenhandelingen
Gelukkig. De sommen in het boek zijn onderverdeeld in vier categorieën. Bij elke categorie staat om welke rekenhandelingen het gaat. De eerste bladzijdes zijn voor beginnelingen. Geen rijtjes sommen onder elkaar, de opdrachten zijn heel gevarieerd met een klein verhaaltje waarbij er actie gevraagd wordt. Bijvoorbeeld: De kortste weg zoeken voor Optello. Keuze uit drie wegen waarbij bij elke weg stukken afgesneden kunnen worden. Dat zijn dus drie rekenopgaven met ook nog een leuke illustratie van de weg met de drie mogelijkheden.

In elke volgende categorie wordt een andere rekenvaardigheid aangeboden zoals vermenigvuldigen en delen, rekenen met geld, breuken. De moeilijkheidsgraad loopt daarbij ook op.

Bij elke rekenvaardigheid speelt Optello een rol wat betreft een korte inleiding op de opdracht of het uitvoeren van de opdracht. En natuurlijk moeten Optello en de andere Muisketiers zorgen dat het koninkrijk gered wordt.

Waarschijnlijk zal bij de rekenfans het verhaal een beetje naar de achtergrond schuiven. Misschien komt dat ook doordat Jonny Leighton er in geslaagd is om de opdrachten heel divers te maken. De jonge rekenaar moet heel wat vaardigheden inzetten. Lezen, zoeken, goed kijken en dan de ‘berekening’ maken.  De illustraties van John Bigwood ondersteunen de opdrachten met aantrekkelijke tekeningen.

En dan is er ook nog een super spannende eindtoets. Gelukkig staan de oplossingen achter in het boek.

Echt een boek voor enthousiaste rekenfans of puzzelaars. Vooral leuk om samen met een volwassene aan de opdrachten werken. En om Optello te helpen om een Muisketier te worden.

 LeesfragmentVoor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: