"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie esoterie: De profeet

Dinsdag, 5 maart, 2024

Geschreven door: Kahlil Gibran
Artikel door: Evert van der Veen

Universele levensbeschouwing

Kahlil Gibran is een van oorsprong Libanees dichter, schrijver en kunstenaar die leefde van 1883 tot 1931. Zijn bekendste boek De profeet verscheen in 1923 en is sindsdien in 25 talen vertaald.

Kahlil Gibran heeft met dit werk de intentie om “de wereld te helen”. Het boek bestaat uit korte beschouwende teksten over tal van aspecten uit het menselijk leven. De teksten zijn zeer toegankelijk, niet echt ‘filosofisch’ van karakter en toch niet oppervlakkig. Integendeel: de schijnbare eenvoud bevat een verrassende diepte. Vaak wordt de eerste, gebruikelijke visie op iets omgekeerd waardoor een nieuwe, diepere waarheid ontstaat. Deze wordt aangereikt als een parel uit een oester, bedoeld om dankbaar te ontvangen en over na te denken.

Kahlil Gibran zoekt in zijn overwegingen naar universele waarheid die religies overstijgt omdat deze waarheid uit het leven zelf afkomstig is en daarom ieder mens aangaat. Hij schept in zijn teksten verbinding en spreekt mensen aan op hun levenservaring.

Hij heeft respect voor waarheid die mensen overstijgt en meer is dan een enkele persoon kan bevatten. In zijn geheel eigen stijl, die beschouwend, raadgevend en overwegend is, hoopt hij mensen iets waardevols aan te reiken zodat hun leven rijker wordt.

Yoga Magazine

Zelfkennis
Kahlil Gibran is bescheiden maar ook duidelijk en wars van zelfverzekerde stelligheid. Dat komt naar voren in zijn tekst “Over zelfkennis”:

“Zeg niet: ‘Ik heb de waarheid gevonden’, maar eerder: ‘Ik heb een waarheid gevonden’. Zeg niet: ‘Ik heb het pad van de ziel gevonden’. Zeg liever: ‘Ik heb de ziel ontmoet die mijn pad bewandelt’. Want de ziel bewandelt alle paden” (p. 96).

Liefde
Het gedeelte Over de liefde doet sterk denken aan de lofzang op de liefde uit de bijbel, in 1 Corinthe 13 en lijkt daardoor geïnspireerd. Een citaat uit dit gedeelte:

“Liefde geeft niets, behalve zichzelf, en neemt niets, behalve van zichzelf. Liefde bezit niet en wil ook niet bezeten worden, want liefde is voldoende voor de liefde. Als je liefhebt moet je niet zeggen: ‘God is in mijn hart’, maar eerder: ‘Ik ben in het hart van God’ Denk vooral niet dat je koers van de liefde kunt sturen, want de liefde, als ze je waardig vindt, bepaalt jouw koers” (p. 14).

Vreugde en verdriet

Bekend is dit gedeelte uit Over vreugde en verdriet:

“Als je vrolijk bent, kijk dan diep in je hart en je zult ontdekken dat wat je vreugde geeft, precies is wat je verdriet heeft gedaan. Als je bedroefd bent, kijk dan nog eens in je hart, en je zult zien dat je in werkelijkheid weent om datgene wat je vreugde is geweest” (p. 41).

Andere teksten
Jaouad Alloul, een Belgisch kunstenaar in Antwerpen met Marokkaanse wortels, zegt in zijn beschouwing over dit boek: “Gibrans gedicht is voor mij een boek dat ik voor de rest van mijn leven zal meenemen en als een ware apostel zal verkondigen aan iedereen die ik tegenkom”(p. 32).

Andere aspecten van het leven waar Kahlil Gibran bij stilstaat: huwelijk, kinderen, geven, eten en drinken, werk, huizen, kleren, misdaad en straf, wetten, vrijheid, pijn, vriendschap, praten, rede en passie, tijd, goed en kwaad, genot, schoonheid, dood, adieu.

Mooi dat dit boek weer in het Nederlands beschikbaar is!

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Leesadvies voor jongeren

Wil je nadenken over het leven en over jezelf? Dit boek wijst je de weg die je zelf mag gaan.