De rug

Vrijdag, 25 juni, 2021

Geschreven door: Lieven Danneels
Artikel door: Peter van Bavel

Een pracht cadeau en een ruggensteuntje voor die persoon of voor uzelf

[Recensie] Rugpijn. De eerste woorden uit het boek: U kent ongetwijfeld familieleden, vrienden of collega’s die ermee te maken hebben. Misschien kent u niet alleen zulke mensen, maar bent u één van hen. Precies.

Al vijf jaar lang, leeft deze recensent een sterk aangepast leven. Daar waar mensen op momenten gaan zitten, moet ik gaan liggen. De druk op de wervelkolom wordt bij zitten zo groot dat het mijn hele doen en laten negatief beïnvloed. Er staat in ons gezin met drie pubers al vijf jaar een ziekenhuisbed in de woonkamer, waarop ik een groot deel van de dag liggend doorbreng. Alle maaltijden gebruik ik in bed en wanneer ik ga slapen, loop ik moeizaam de trappen op naar mijn slaapkamer om daar te gaan liggen op mijn ‘slaapbed’.

Sociaal contact buiten de deur is al vijf jaar nauwelijks mogelijk, zodat het enige contact met dierbaren lukt, wanneer die mensen de moeite nemen om naar ons toe te komen. Werken is niet mogelijk, evenals concert en theaterbezoeken, uit eten gaan en normaal op vakantie kunnen.

Wij huren een vakantie-accommodatie wanneer er ruimte is om een bed in de kamer te zetten. Bij strandvakanties liggen mijn gezinsleden in het zand en ik sta ernaast, als strandpaal.

Foodlog

Na veel onderzoek en een tweetal operaties aan rug en buik, kwam ik in april van dit jaar in een revalidatiecentrum in Arnhem terecht voor een negenweekse klinische periode. Klimmendaal levert specialistische revalidatie op individuele basis en is succesvol door een multi-disciplinaire behandeling aan de hand van een aantal stappen, na een uiterst uitgebreide intake hebben verricht. Ze beweren zelfs mij te kunnen helpen.

Ik ben sceptisch. Heb ik er zelf niet alles aan gedaan om er bovenop te komen? Ik heb al die tijd zo mijn best gedaan.

In dezelfde maand april 2021 verscheen bij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts het boek De Rug van Prof. Dr. Lieven Danneels. Wanneer ik tijdens mijn traject één recensieboek zou gaan lezen, zou het deze worden. Als eerste leerde ik dat ik niet alleen ben.

Een kwart van de bevolking lijdt aan rugpijn. In meer of mindere mate beïnvloeden deze klachten het gedrag van velen.

In uitermate gemakkelijke woorden neemt de auteur ons mee naar het ontstaan, de vormen, en de dieperliggende oorzaken. En levert antwoord op talrijke vragen. Moet ik rusten of bewegen? Moet ik gaan trainen? Moet ik mij laten opereren? Zitten de klachten in mijn hoofd? Welke therapeuten zijn er en passen het beste bij mij? Kan het nog overgaan?

Niet alleen antwoorden op prangende vragen maar ook veel uitleg over de vele verschillende vormen van rugpijn. Zo vallen mijn klachten onder de chronische rugpijn, omdat deze langer continu aanhouden voor een periode van minimaal drie maanden. En daar las ik het woord dat ook in Arnhem werd gebruikt ‘sensitisatie’. Sensitisatie wil zeggen dat het pijnsysteem overgevoelig is geworden voor pijnprikkels. En dat verstoort vervolgens het gehele pijnsysteem van de patiënt.

Ik gebruik zware medicatie tegen de pijn (waaronder Fentanyl) die na verloop van tijd ook extra pijnklachten kunnen genereren ipv camoufleren en onderdrukken. En zo blijken oplossingen tegenwerkers te zijn geworden. In Arnhem heb ik deze volledig kunnen afbouwen.

Dankzij het boek van Lieven Danneels en mijn behandelteam in Arnhem begreep ik wat mij gevangen hield en voel ik mij na mijn opname weer een mens, die ertoe doet. Een mens die weer dingen voorzichtig kan opbouwen en activiteiten kan uitbouwen. Veel van de therapeutische oefeningen die ik doe, staan ook in het boek afgedrukt. En die doe ik niet langer vanuit mijn oude competitieve motivatie maar vanuit comfort en ontspanning.

Soms blijkt ophouden met je best te doen om beter te worden, de sleutel naar herstel te zijn.

Het lezen van het boek heb ik achter de rug. Voor mij persoonlijk start nu het poliklinische traject. Gemiddeld twee dagen per week, verblijf ik de komende drie maanden nog in Arnhem. Waar ik uiteindelijk uitkom, weet ik niet, de toekomst zal het leren.

Deze recensie heb ik, zittend aan tafel geschreven. En dat is veelzeggend en maakt mij een dolgelukkig mens. Zelfs fietsen kan ik alweer dagelijks.

Even terug naar het begin van mijn recensie en het begin van het boek: Rugpijn. U kent ongetwijfeld familieleden, vrienden of collega’s die ermee te maken hebben. Misschien kent u niet alleen zulke mensen, maar bent u één van hen.

‘De Rug, een gezonde kijk op rugpijn’ van Prof. Dr. Lieven Danneels is een pracht cadeau en een ruggensteuntje voor die persoon of voor uzelf.

Door de volstrekt duidelijke en nergens belerende taal, de prachtige illustraties en de vele opbeurende woorden en oefeningen is dit prachtig vormgegeven boek met wonderschone omslagillustratie een must voor 25% van de bevolking. Vijf sterren voor dit boek. En een diepe buiging, zodra het lukt.

Persoonlijke songtekst:
‘Loved you like no other
I loved you like a brother
What do I discover
I know I won’t recover

I can’t help myself
I can’t help myself
Loved you like no other
I know I won’t recover

Turn your back on me yeah
Now you turn your back on me
Turn your back on me now
Oh you turn your back on me
Turn your back on me yeah
Now you turn back on me
Your back on me, your back on me
Now you turn your back on me’
(Kajagoogoo – Turn your back on me)

Eerder verschenen op Perfecte Buren