De snelle bakplaat

Zaterdag, 19 december, 2020

Geschreven door: Rukmini Iyer
Artikel door: Jeanette van de Lindt

Makkelijk en gezond eten met weinig afwas

[Recensie] Vooral in de wat koudere herfst- en wintermaanden is het heerlijk om de oven te gebruiken. Het wordt dan lekker warm in de keuken en de geuren die van de gerechten komen maken dat iedereen trek krijgt. In De snelle bakplaat staan 75 makkelijke recepten die je met behulp van de bakplaat in de oven maakt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de gerechten in een braadslee of ovenschaal te maken.
Alle recepten hebben een voorbereidingstijd van zo’n 10 minuten (soms is dat een klein beetje optimistisch) en een oventijd tussen de 20 en 30 minuten. Het is, zeker na een drukke dag, fijn om snel een heerlijke maaltijd in de oven te hebben en dan met een glaasje even rustig de dag door te nemen en de boel vast op te ruimen zodat je na de maaltijd heel weinig afwas hebt. Ook dat is een voordeel van het gebruik van de bakplaat.

Rukmini Iver is foodstylist en schreef eerder De groene bakplaat waar binnen een jaar 10.000 exemplaren van verkocht werden. In De snelle bakplaat staan niet alleen recepten voor de doordeweekse avonden. Speciaal diner voor twee? Ook daar is aan gedacht. Naast gerechten voor een ontspannen weekend zijn er recepten om je lunchtrommel mee te vullen. En feestelijk zoet is ook niet vergeten. De recepten bevatten veel groente maar veelal ook vlees of vis. Bij ieder recept staat een korte inleiding en soms ook een variatie of een tip wat je erbij kunt serveren.

Er komen heerlijke gerechten voorbij zoals aubergines in kaneel met feta, olijven en bulgur, lamsvlees met rozemarijn, knoflook, artisjok en olijven of lamsgehaktballen met sumak, bloemkool en granaatappel. Visliefhebbers zullen smullen van de in rozemarijn-hazelnootboter gegaarde kabeljauw met tomaten en spelt of van de saffraanvisstoof met venkel en prei. In het hoofdstuk ‘Voor het hele gezin’ is rekening gehouden met wat kinderen lekker vinden zoals macaroni met courgette en aubergine of pizza met gehaktballetjes, kerstomaten en mozzarella. Zelfs aan luie ontbijten voor het weekend is gedacht.

De smakelijke foto’s laten het eindresultaat zien. De gebruikte ingrediënten zijn overal goed verkrijgbaar en ongetwijfeld zullen de recepten je inspireren om zelf een bakplaat samen te stellen. Geen zin of tijd om te koken? Geeft niets want in De snelle bakplaat vind je altijd wel iets dat snel in de oven staat en lekker en gezond is.

Wordt Vervolgd

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl