"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Zaterdag, 9 september, 2023

Geschreven door: Arend van Dam, Oksana Drachkovska
Artikel door: Rita Pontororing

Verhalen over 23 oorspronkelijke bewoners

[Recensie] Bij het openslaan van het ‘binnenboek’, zien we een wereldkaart met daarin ingetekend over welke oorspronkelijke bewoners Arend van Dam vertelt. Dit geeft kinderen de keuze om te kiezen voor een werelddeel of misschien wel voor een volk.

In het voorwoord legt Van Dam uit hoe hij De ware geschiedenis van Dancing Buffalo heeft geschreven. Een heel boeiend voorwoord. Eigenlijk begint Van Dam zijn verhalenbundel al in zijn voorwoord.

Een leesboek, een voorleesboek, een geschiedenisboek, vooral een bundel met verhalen.
In dit boek neemt de auteur ons mee de hele wereld over, met ‘sprekende’ verhalen. Van Dam vertelt immers over volken, over mensen die een plek in de  geschiedenis verdienen en daardoor niet vergeten mogen worden.

Verhalen van oorspronkelijke bewoners met hun eigen taal, tradities en gewoonten. Vaak ook gewoonten die wij heel vreemd vinden. Zoals in het verhaal van de Masai.
“we drinken niet alleen melk van de koe, maar ook bloed. Dat bloed wordt afgetapt door een klein sneetje te maken in een ader.” De Masai vinden melk met bloed verrukkelijke en bovendien vinden zij dat ook heel gezond.

Een extra dimensie geeft De ware geschiedenis van Dancing Buffalo met aanvullende informatie. Bijvoorbeeld gekoppeld aan het verhaal van de Masai legt Van Dam de geschiedenis van de mens uit in “Reis om de wereld in 200.000 jaar. Begonnen in Afrika. In notendop vertelt hij wat archeologen ontdekt hebben en hoe zij de ontwikkeling van de mens verklaren. Achterin het boek zie je de grote trek van de mens met de periodes in tijd.

De illustraties van Oksana Drachkovska passen goed bij de verhalen.

Roofkunst
Wat dit boek zo bijzonder maakt is dat er na elk verhaal van de oorspronkelijke bewoners niet alleen een stukje geschiedenis volgt, maar ook bijvoorbeeld uitleg over voorwerpen in musea. Roofkunst stipt Van Dam ook aan en legt daarbij uit waarom hij vindt dat het goede verhaal bij de museumstukken verteld moeten worden.

De onderwerpen gekoppeld aan elk verhaal zijn heel gevarieerd en interessant. Hedendaagse onderwerpen komen voorbij, om maar enkele te noemen: klimaatverandering, rolverdeling, over tradities, de verdeling in Afrika.

Daar komt nog bij dat er ook boeken genoemd worden, Engelstalig dus eigenlijk meer gericht op de geïnteresseerde volwassenen.

De ware geschiedenis van Dancing Buffalo is een boek met boeiende verhalen en prikkelende aanvullende informatie. Aan te bevelen om eveneens in groepen aandacht te besteden aan dit boek. Met elkaar praten over het extra onderwerp bij elk verhaal, brengt de geschiedenis naar de lezers toe.

Leesfragment



Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boekenkrant