"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

De ware

Zaterdag, 11 januari, 2020

Geschreven door: John Marss
Artikel door: Nico Voskamp

Online daten gevaarlijk? Hier wel

“’Nog niet lezen!’ zei Sally door de telefoon tegen Nick. Ze klonk nerveus. ‘Wacht tot je thuis bent, dan doen we het samen.’

Sally gaf toe dat ze, sinds het moment waarop haar smartwatch had aangegeven dat er een e-mail binnen was van Match je DNA, een gevoel in haar maag had alsof ze in een lift zat die twintig verdiepingen naar beneden stortte. Ze had Nick onmiddellijk gebeld en ongeduldig gewacht tot hij zijn inbox had geopend en gezien dat er bij hem ook een mailtje was binnengekomen.

Op het reclamebureau waar hij werkte, had Nick vanmiddag gevatte slogans moeten bedenken…, maar in plaats daarvan zat hij zich zorgen te maken onder de inhoud van de e-mail.

Boekenkrant

Waar hij zich nog meer zorgen over maakte, was dat Sally erop had aangedrongen de test te doen. Wat hem betrof hadden ze het goed samen en hij had zich er helemaal op ingesteld samen een toekomst op te bouwen.”

[Recensie] Hier lezen we mee met de arme stumper Nick, die al jaren met zijn Sally samenleeft in een goede relatie. Tenminste, dat dacht hij. En Sally denkt het eigenlijk ook, maar is aan het twijfelen gebracht door een nieuwe dienst genaamd Match je DNA. Dat is een geniale test, ontwikkeld door een bedrijf met dezelfde naam: de test vindt het gen dat je zielsverwant aan je verbindt.

Geen getob meer met afspraakjes, moeizame gesprekken aan een bar of onhandige avances. Doe de test en je hebt de partner die het best bij je past. En het werkt. Miljoenen tevreden klanten over de aardbol zijn gematcht, tot grote tevredenheid van iedereen, alleen de bijeffecten zijn wat vervelend. Relaties die prima leken, worden na de test verbroken, en het woord ‘romantiek’ zal nooit meer hetzelfde betekenen. Ook niet voor Nick en Sally – de uitslag van hun test is heel anders dan in ieder geval Nick verwachtte – en hoewel ze er eerst besmuikt om lachen, drijft die uitslag een wig tussen hen. Opeens blijkt de nieuwe test gevaarlijker dan ze dachten.

Net zo gevaarlijk als de persoon op de achtergrond die snapt hoe de psychologie werkt achter de nieuwe test. Deze snoodaard doorgrondt de drijfveren van online daten, is bovengemiddeld computervaardig en heeft goede looks. Met die combinatie van kwaliteiten kan hij ongestoord zijn niet bepaald menslievende plan gaan uitvoeren…

Een intelligent opgezet, intrigerend verhaal dat terecht al enorme verkoopaantallen in Groot Brittannië scoorde. Ex-journalist John Marss verkent de mogelijkheden van ons computergebruik, met name de mogelijke gevaren van het online daten. Dat doet hij listig door die problematiek in een spannend verhaal te gieten met levensechte hoofdrolspelers. Ook bouwt hij ruim voldoende plotwendingen in om het verhaal aantrekkelijk te houden. In een tweede laag van het verhaal houdt Marss de levensstijl van de moderne mens tegen het licht. Oké, het is handig dat je de hele wereld onder je vingertoppen hebt met je telefoon, tablet en laptop, maar hoe veilig is het eigenlijk? Kun je je beschermen tegen indringers met bovengemiddeld veel verstand van bits en bites? En wat als er gevoelens aan te pas komen? Gevoelens van affectie, liefde zelfs, wint de emotie het dan niet te vaak van het verstand? Genoeg stof tot nadenken in een onderhoudend boek.

Ook verschenen op Nico’s recensies