Dichter bij de ziel

Zondag, 4 september, 2022

Geschreven door: Wouter Ter Braake
Artikel door: Evert van der Veen

Poëtische mijmeringen

[Recensie] Wouter ter Braake is een ‘wounded healer’ zoals pyscholoog Vincent Duindam hem in het voorwoord typeert want “verdriet heeft onze ziel iets te leren”.

In dit boekje staan beschouwingen, overpeinzingen en gedichten over de mens met de zogenaamde trage vragen centraal. Leidende gedachte is: ‘what stands in the way is the way’. Impressies van de natuur spelen hierin een belangrijke rol, de seizoenen van het jaar staan symbool voor de seizoenen van het leven en wat wij daarin aan levenservaringen opdoen en aan levensdimensies ontdekken.

Wouter zegt zelf over dit boekje: “In deze bundel beschouwingen en gedichten deel ik inzichten die, soms op de meest onverwachte momenten, worden aangereikt. Soms als reacties op vragen die mij al langere tijd op mijn levenspad vergezellen, soms zonder dat ik me bewust was dat er een vraag speelde” (p. 13).

Wouter schrijft in korte, krachtige zinnen, in – schijnbaar – eenvoudige bewoordingen vertelt hij wat hem heeft getroffen en wat hem bezielt. Het zijn niet bij uitstek diepzinnige maar wel waardevolle gedachten die hij hier heeft gebundeld. Ieder mens zal er het nodige van zichzelf in kunnen herkennen.

Kookboeken Nieuws

Het boekje is een zoektocht naar levenswijsheid en innerlijke balans, raakt hier en daar aan religie maar is daar niet aan gebonden. Wouter ziet het als de kunst van ons leven om daarin met licht én schaduw om te gaan waarin liefdevolle aandacht voor ons bestaan van wezenlijke waarde is en ons brengt tot de essentie van het ware leven dat vaak in zijn eenvoud van waarde is. Vanuit een hernieuwd bewustzijn mag de mens ontdekken wie hij/zij mag worden. Dit gedicht sprak mij bijzonder aan:

          Zielsverlangen

          Wanneer je boosheid uit de weg gaat,
          hoe kan je dan vriendelijkheid ontmoeten?
          Als je verdriet de hoek in duwt,
          hoe kan je dan vreugde ruimte geven?
          Als je eenzaamheid overschreeuwt,
          hoe kan je dan de lokroep van verbinding horen?
          Wanneer hoogmoed jouw kameraad is,
          hoe kan dan bescheidenheid je behoeden voor struikelen?
          Als hebzucht jou de richting wijst,
          hoe kan vrijgevigheid dan jouw rijkdom zijn?
          En als angst jouw leven domineert,
          hoe kan dan onbekommerdheid
          licht en donker in de echt verbinden?

Wouter ter Braake is zingevingscoach en publiceerde in 2021 het boek Waar een wil is, is een omweg dat een autobiografische inslag heeft. De illustraties in Dichter bij de ziel zijn van Nynke Vermaat.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow