Dr. Judith M. Kocken – Je bent je eigen medicijn

Dinsdag, 3 augustus, 2021

Geschreven door: Judith M. Kocken
Artikel door: Nico Voskamp

Hoog adviesgehalte per pagina

[Recensie] Je bent je eigen medicijn alleen al is een gouden formulering: alle pillen, poeders en zalfjes kunnen in de kliko. Je hebt geen medicijn meer nodig want dat ben je zelf. Dat is behalve die prachtige omschrijving nogal een belofte, die de vraag oproept of die claim waargemaakt kan worden.

Om daarachter te komen, of grosso modo een beeld daarbij te krijgen, lezen we gewoon het boek en verbazen ons al meteen over de medicijndichtheid van de tekst. Als in: advies, niet als in: pilletjes. Wat meteen het goede aan deze benadering is.

Dr. Kocken is initiatiefnemer van Kinderbuik&co, een medisch specialistische praktijk met een holistische gezondheidsvisie waar kinderen, jongeren en volwassenen (zijn er meer soorten patiënten dan?) met langdurige klachten worden behandeld.

De definitie van ‘holistische gezondheidsvisie’ is niet in een paar woorden te vangen. Dit is wat deze gids ervan zegt:

Archeologie Magazine

“Een mens heeft een fantastisch zelfgenezend vermogen. Iedereen is zijn of haar eigen medicijn. En ieder mens heeft dit medicijn nodig, want iedereen is in de loop van zijn of haar leven innerlijk verwond geraakt…

Hoe je omgaat met de innerlijke wonden, bepaalt je leven. Je kunt je wonden proberen weg te stoppen. Dan krijg je er steeds meer last van. Je kunt ze ook erkennen en een plek geven in je leven. Dat vraagt tijd, aandacht en heel veel vriendelijkheid voor jezelf. De basis is aanwezig zijn in de situatie zoals die is, en plaats van in actie komen. Zo genees je jezelf.”

Ervaring heeft de dokter genoeg. Door het boek heen geeft ze voorbeelden uit haar eigen praktijk van mensen die emotioneel in de knoop zitten en als gevolg daarvan klachten hebben ontwikkeld. Zoals Eva, zestien jaar en extreem mager. Eva compenseert het verdriet van haar moeder (die haar eigen moeder verloren is en dat gemis niet kan hanteren) met gewenst gedrag en zorg. Met een familieopstelling brengt de dokter de onderliggende patronen in beeld, waarna gewerkt kan gaan worden aan bewustwording bij moeder een dochter, en uiteindelijk aan genezing.

Bij elk voorbeeld schakelt Dr. Kocken door naar de dieper liggende, vaak psychologische oorzaak van de pijn, het verdriet, de woede. Ze legt met die details de drijfveren bloot, maar verbindt die drijfveren ook aan het grotere, zo groot zelfs als het universum, en plaatst daar de mens met zijn beperkte begrip over alles hier op aarde in. Daar komt geen Prozac aan te pas.

De tekst is één doorlopend medicijnboek, eigenlijk. Als je zoekt kun je je eigen aandoening of klacht ertussen vinden en kijken wat je eraan zou kunnen doen. De dokter behandelt heel veel aspecten van het menselijke ziek zijn. Zo veel, dat een willekeurige kwaal niet één twee drie terug te vinden is. Het zou enorm helpen als er een alfabetische verwijzingslijst achterin zou worden opgenomen. Een tip voor de volgende druk?

Dan de kritiek. Natuurlijk vindt een deel van de mensen dit ‘spiritueel ontwaken’ humbug, wappiespeak of te ver van de ‘echte’ geneeskunst af staand om serieus te nemen. Gelukkig weet een minstens even groot deel der mensheid dat ons lichaam meer is dan een machine die loopt op aardappelen en spinazie. Bovendien, en dat is de verdienste van deze gids, laten de voorbeelden uit de praktijk zien dat de methodes van Dr. Judith misschien zo gek nog niet zijn. Mensen worden ermee geholpen. Patiënten raken hun klachten kwijt, kunnen gezond verder met hun leven.

Ook verschenen op Nico’s recensies