Droomreizen in Europa

Zaterdag, 31 december, 2022

Geschreven door: Redactie National Geographic
Artikel door: Evert van der Veen

Mooie plekjes

“… zelfs de meest nieuwsgierige reizigers hebben af en toe behoefte aan een sprankje inspiratie, en dat is waar dit magische boek in probeert te voorzien” (p. 7).

[Recensie] Droomreizen in Europa is niet geografisch opgezet zoals de meeste reisboeken maar is wat origineler van aard en heeft een thematische indeling met onderwerpen als water, weg, trein, te voet, cultuur, een culinair getint hoofdstuk en een hoofdstuk met sportieve activiteiten. In dit boek, de tweede herziene uitgave, zijn de persoonlijke favorieten van schrijvers over reizen en fotografen bij elkaar gebracht.

Ieder onderwerp heeft een paginagrote foto, een klein kaartje, een korte algemene inleiding en een overzicht van hoogtepunten. Het is een boek dat je op ideeën kan brengen vanuit een bepaalde invalshoek. Handig is de korte vermelding van de meest geschikte reistijd, lengte en planning van de reis. Verder zijn er de nodige tips voor de omgeving.

IJsbreker
Er worden geen prijzen genoemd en dat is ook wel lastig in onze tijd waarin die snel kunnen veranderen. Je kunt echter ook zelf wel nagaan dat een  bootreis met een ijsbreker in de Botnische Golf bij Finland en Zweden best prijzig zal zijn. Wat traditioneler en daarom ook niet zo verrassend zijn de cruises op de Rijn en de Donau. Best mooi natuurlijk maar in een dergelijk boek verwacht je toch iets waar je zelf niet direct aan zou denken. IJsland mag zich in een flinke populariteit verheugen en is dus geen originele keuze maar wel zeer de moeite waard en daarom is het terecht dat de ringweg van 1500 kilometer, die langs veel natuurschoon leidt, wordt genoemd.

Boekenkrant

Bij de treinreizen kan – hoewel overbekend – Zwitserland vanwege de schitterende natuur niet ontbreken. De Glacier Express is een rit van 7,5 uur en passeert op 2040 meter de Oberalp pas. De Jungfraubahn is het hoogst gelegen spoor van Europa; hier wordt bij vermeld dat de tickets erg duur zijn.

Onder het hoofdstuk Te voet valt de Tour du Mont Blanc op, met een lengte van 170 kilometer waar je 10 tot 11 dagen over doet. Wel iets voor de gevorderde wandelaar met serieuze aspiraties al wordt de tocht relatief gemakkelijk genoemd. De tocht voert door Frankrijk, Zwitserland en Italië en er zijn zes bergpassen, het is een oude route voor pakdieren. Gemakkelijker is de kustroute van Cinque Terre van 11 kilometer die vijf dorpen met elkaar verbindt. Tot de verbeelding spreekt het kopje “De mooiste ondergrondse wandelingen” waarvan het riool van Parijs niet het eerste zal zijn waar je bij een bezoek aan de lichtstad aan denkt.

Onder De mooiste bruggen valt de touwbrug van Carrick-a-rede in het noorden van Ierland op. Deze is 24 meter hoog en vormt de verbinding met een visserseilandje. Je moet wel durven, wordt erbij vermeld.

Dubrovnik
Verder zijn er De mooiste stadsmuren waarbij Dubrovnik in Kroatië opvalt. Carcassonne had hier ook genoemd kunnen worden want dit is ook een fraai – en druk bezocht – middeleeuws stadje.

Onder de sportieve activiteiten is het spotten van walvissen in de Azoren bijzonder te noemen evenals het luchtballonnen festival in Châteaux d’Oex in Zwitserland. Zeer bijzonder is het heliskiën in de Alpen dat van Frankrijk via Italië naar Zwitserland gaat. Het is een combinatie van skiën en een vlucht per helicopter die je steeds weer naar een volgend punt brengt. Over prijzen wordt hier niet gesproken maar goedkoop zal het niet zijn…

Droomreizen in Europa bevat enkele bestemmingen waar de meeste lezers waarschijnlijk alleen maar van kunnen dromen. Gelukkig zijn de meeste reisdoelen financieel waarschijnlijk wel haalbaar, al zijn ze niet allemaal even opzienbarend.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow