Droomwensen

Zaterdag, 16 januari, 2021

Geschreven door: Laura Langens, Nikki Keijzer
Artikel door: Rita Pontororing

De wet van de aantrekkingskracht voor kinderen

[Recensie] Auteur Laura Langens heeft er haar missie van gemaakt om kinderen kennis te laten maken met “de wet van de aantrekkingskracht.” Groot denken en grenzeloos dromen, dat is iets wat ze voor kinderen wil. Een mooie denkwijze maar moeilijk te vertellen aan kinderen.

Langens heeft zich de vraag gesteld hoe ze dat kan uitleggen aan kinderen. Daartoe heeft ze het prentenboek Droomwensen geschreven. In dit boek vertelt oma aan haar zesjarige  kleindochter een oude wijsheid: “Als jij wil dat iets naar je toekomt, dan hoef je er alleen maar aan te denken.” En natuurlijk wil kleindochter Jaan weten hoe ze dat moet doen.

Oma vertelt Jaan dat ze dat in stappen moet doen en bij elke stap sterke gedachten moet hebben. Het thema is moeilijk over te brengen en de manier waarop Langens dat in dit prentenboek doet, komt wat te gemakkelijk over. Kinderen moeten niet het idee krijgen dat ze altijd alles kunnen wensen.

Dat betekent dat dit een boek is dat samen gelezen moet worden en waar je met kinderen over moet praten. En dat je als volwassene ook meer moet weten van de ‘wet van de aantrekkingskracht’. Kort door de bocht genomen gaat het bij deze wijsheid vooral om de kracht van het hebben van sterke gedachten en over het visualiseren van dromen. 

Archeologie Magazine

In het verhaal komt naar voren dat door de kracht van de gedachten van Jaan, haar grote wens uitkomt. Ze krijgt een konijn. Dat is iets waar je als voorlezer op in kan gaan en een gesprek over kunt beginnen, bijvoorbeeld wat kun je wensen, denk je dat het altijd zo zal gaan? Daardoor kan dit prentenboek een begin zijn van van vele gesprekken.

De tekeningen van Nikki Keijzer passen mooi bij dit verhaal. De achtergronden zijn wat wazig wat een dromerig effect geeft.

Een boek met een positieve boodschap die goed overgebracht moet worden en dat is niet zo gemakkelijk. Het is wel een begin.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles