Duisternis

Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: Eva Linden
Artikel door: Demi Stein

Zeven onbekenden met een missie

[Recensie] Duisternis is het eerste deel van De zeven zonderlingen. Een boek dat losjes is gebaseerd op het spel Dungeons & Dragons.
Zeven onbekenden komen samen in een herberg. Zij moeten op zoek gaan naar zeven delen van een magisch kristal dat de duisternis kan verdrijven.

Gebaseerd op een rollenspel
Duisternis is losjes gebaseerd op het populaire rollenspel Dungeons & Dragons. Hier heb ik geen ervaring mee, maar dat is gelukkig geen probleem.

Het is een Young Adult fantasy verhaal verteld vanuit de zeven personages en met een vrij hoog tempo. Er is daarnaast weinig world-building. Dit zorgt ervoor dat met name het begin erg verwarrend is. Als lezer heb je geen duidelijk beeld welk personage wie of wat precies is, hoe de wereld eruitziet en wat er allemaal gaande is. In combinatie met een vrij hoog tempo voelt het verhaal erg gehaast aan. Dat is jammer.

Het verhaal wordt verteld vanuit zeven unieke personages. Er zitten mensen in het verhaal, maar ook ander soort wezens, wat het een interessant geheel maakt. Je leest de gebeurtenissen daardoor vanuit verschillende perspectieven, waardoor je een goed beeld krijgt van wat de groep mee maakt.

C2W

Er zit echter ook een nadeel aan zoveel personages in een vrij dun boek. Er komt namelijk weinig tot geen diepgang. De personages blijven vlak en ondanks dat het unieke personages/ wezens zijn, komen ze niet sterk naar voren. Als lezer krijg je niet echt een connectie met de personages waardoor het inleven in deze personages vervolgens ook erg lastig is.

Spanning en sensatie
De groep maakt een hele hoop mee. Het tempo ligt hoog en er gebeurt erg veel. Er zit veel spanning in het verhaal verwerkt en dat zorgt ervoor dat je graag wil weten hoe het met al deze personages afloopt. Regelmatig wordt er ook wat mysterie toegevoegd, waardoor het geheel interessant blijft. De combinatie van al het bovenstaande zorgt er echter voor dat alles aan je voorbij lijkt te razen. Tegen de tijd dat je beseft wat er gebeurd is, staat er alweer een volgende heftige gebeurtenis op je te wachten. Er is geen tijd om de gebeurtenissen te verwerken en te begrijpen.

De schrijfstijl van Eva Linden is erg prettig. Het leest gemakkelijk weg en in combinatie met de korte hoofdstukken zorgt dit ervoor dat je het idee krijgt door het verhaal heen te vliegen. Dit is zeker een voordeel.

Eva Linden is een Vlaamse schrijfster. Duisternis is het eerste boek wat zij bij HamleyBooks uitbrengt. In 2016 debuteerde ze met haar boek Maanziek. Hieraan begon ze te schrijven tijdens haar studie journalistiek. Uiteraard is ze een groot fan van het rollenspel Dungeons & Dragons.

Het boek is zeker een vermakelijk fantasy verhaal met veel potentie, maar over het algemeen gezien gaat het te snel en gebeurt er te veel om het rustig te kunnen verwerken. Het boek had wat dikker mogen zijn en er had meer rust ingebouwd mogen worden.

Duisternis is het eerste deel van de serie De zeven zonderlingen. Een Young Adult fantasy verhaal met veel spanning en sensatie. Zeer geschikt voor liefhebbers van meerdere point of views, een hoog tempo en natuurlijk spelers van Dungeons & dragons.

Voor het eerst verschenen op Meerboekenblog2