"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie natuur: Dutch Landscape

Dinsdag, 16 januari, 2024

Geschreven door: Han Lörzing, Alexandra Tisma
Artikel door: Evert van der Veen

Landschappelijk portret van Nederland

Dit Engelstalige handboek – want zo mag je dit boek toch wel noemen – over landschappen in Nederland is door de vele foto’s in kleur bijzonder aantrekkelijk uitgegeven. Dutch Landscape is een overzicht van landschappen in een landelijke en stedelijke setting in Nederland. Eerst worden de geografische en demografische karakteristieken van het Hollandse landschap verkend en ook worden de verschillende kenmerken van deze landschappen op een rij gezet. Tevens wordt Nederland beschreven als een land dat door heel z’n geschiedenis heen een strijd met het water moest voeren. In de dagen dat deze recensie wordt geschreven is dat door de hoge waterstanden rond kerst weer actueel.

Vervolgens worden de diverse Nederlandse landschappen getypeerd: duinen en strand, veentontginning, veenkoloniën, rivierklei, zeeklei, zandgrond, heuvelland, droogmakerijlandschap. Het is best opmerkelijk dat een klein land als Nederland zo’n diversiteit aan landschappen heeft.

Nationaal Holocaust Namen Monument
De vele – soms ook historische – foto’s, kaarten, schema’s en tekeningen maken het boek aantrekkelijk en toegankelijk voor een breed publiek, ook omdat het zeer begrijpelijk is geschreven.

De meest bijzondere foto vind ik die van het Nationaal Holocaust Namen Monument in Amsterdam uit 2021. Op 102.000 stenen staan de namen van omgekomen Joden, Roma en Sinti gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het roept bij mij wel de vraag of dan ook niet de oorlogsbegraafplaatsen in ons land vermeld hadden moeten worden. Dat zijn immers ook specifieke landschappen met een bijzondere wordingsgeschiedenis en als een blijvend eerbetoon aan gesneuvelde soldaten.

Foodlog

Het boek eindigt met vele suggesties om landelijke landschappen, historische en eigentijdse parken en tuinen en stedelijke ruimten te bezoeken.

Alexandra Tisma is senior onderzoeker bij PBI in Den Haag en tutor aan de Architectuur Academie in Amsterdam. Zij is internationaal georiënteerd en maakt deel uit van een universeel netwerk van onderzoekers naar het landschap. Han Lörzing is landschapsarchitect en doceert architectuur van het landschap aan de universiteit van Eindhoven. Tevens publiceert hij over alledaagse geschiedenis.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow