"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Dwaalspoor

Vrijdag, 4 maart, 2022

Geschreven door: Caleb Roehrig
Artikel door: Joost Zuijderduijn

Veel valse, leugenachtige personages in deze spannende thriller

[Recensie] Rufus is op een feestje, maar zijn avond krijgt een andere wending als zijn ex-vriendje opduikt. Hun relatie eindigde voor Rufus met een gebroken hart, dus deze reünie is niet bepaald aangenaam. Dan wordt Rufus ook nog door zijn zus April gebeld, die hem smeekt om naar haar toe te komen. Rufus en zijn ex-vriend Sebastian gaan naar haar toe en komen terecht in een afschuwelijk tafereel: April zit onder het bloed, terwijl ze een mes in haar hand heeft en naast het levenloze lichaam van haar vriendje Fox zit. Zijn zus zegt dat ze niet de dader is en sluit een deal met Rufus zodat hij haar helpt om de echte dader op te sporen. H

Caleb Roehrig is bekend van Voor het laatst gezien, een YA-thriller met een contemporary randje. Nu is Calebs tweede boek uit, Dwaalspoor. Caleb Roehrigs schrijfstijl is weer net zo goed als het eerste boek. Caleb zet je constant op het verkeerde been terwijl je samen met Rufus en Sebastian op onderzoek uit gaat. Het is spannend om telkens andere verdachten te hebben. Rufus is een echte Sherlock die goede vragen stelt en merkt wanneer mensen zichzelf tegenspreken. Dit constante speurwerk is indrukwekkend.

Er is wel een aspect aan Roehrigs boeken die wat minder aanspreekt, namelijk de personages. Net zoals het vorige boek kom je in aanmerking met personages die vals zijn, leugens verspreiden en totaal niet vriendelijk overkomen. Ook in dit boek zie je telkens personages die agressief zijn, veel pestgedrag vertonen of erg achterbaks zijn. Logisch ook, want zo kan je bij een thriller als deze veel verdachten hebben, maar je krijgt een afkeer naar alle personages (met uitzondering van Rufus en Sebastian).

Caleb Roehrig is homoseksueel en zijn personages zijn dat ook. De coming-out is dan ook een belangrijk thema in zijn boeken, wat je merkt bij Dwaalspoor. Je ziet zowel de positieve kanten (familieleden en vrienden die je geaardheid gewoon accepteren en er geen probleem van maken), maar ook de negatieve kanten (strenge ouders, nare opmerkingen etc.). Hierdoor heeft dit boek wat contemporary-kenmerken, wat een fijne afwisseling tussen alle thrillermomenten.

Boekenkrant

Dwaalspoor is een spannend boek met een verrassend einde en de mix met contemporary-kenmerken werkt zeker erg goed. Alleen spreken veel personages (oftewel de verdachten) niet aan . Dit is ontzettend jammer, want zo krijg je geen heel ontspannen gevoel tijdens het lezen.

Eerder verschenen op Nerdygeekyfanboy