Dwars door de Lage Landen

Zaterdag, 24 september, 2022

Geschreven door: Arnout Hauben
Artikel door: Rijkert Knoppers

Wandelen tussen Oostende en Pieterbeuren

[Recensie] “Opgepast! Laat je niet verrassen door een wolf terwijl je naar vogels of kikkers zoekt. De bekendste wolven van België leven in het noorden van Limburg, maar ook in deze streek zijn er de voorbije jaren al tientallen wolvenmeldingen geweest.” Deze waarschuwing doet Arnout Hauben als hij op dag 17 het traject tussen het Belgisch Bokrijk en Stalken bewandelt, een route van 28 km. Hauben is onderweg vanaf Oostende aan de Noordzeekust naar Pieterburen, in het uiterste noorden van Nederland. Te voet! In totaal gaat het om 37 etappes, die opgeteld ongeveer 900 km beslaan. De eerste 19 dagen volgt de wandeltocht de Grand Randonnée Routes GR5A, GR 565 en GR5, vanaf Maastricht gaat het om het Pieterpad. Bij elke etappe beschrijft Hauben op enthousiaste wijze over alles wat er onderweg te zien is. Na bijna elke afgelegde kilometer krijgt de wandelaar aardige informatie, of het nu gaat om de Grot van Wiemesmeerde, de Hoeve Hoeffaert, het graf van Bertus Aafjes of om de Grenspaal 700 bij de Duits/Nederlandse grens. De begeleidende tekst is kort maar krachtig, in sommige gevallen verduidelijken foto’s de aangeboden informatie.  

542 gram
Het is een prachtig boek, wat veel leesplezier zal opleveren, maar in praktisch opzicht schiet het ernstig tekort. Om te beginnen is het de vraag of wandelaars erg blij zullen zijn om een dergelijk zwaar boek van 542 gram in hun rugzak mee te sjouwen. En zouden er veel mensen zijn, die tijdens de dagelijkse etappes van gemiddeld 24 kilometer om de 1, 2 of 3 kilometers stil gaan staan om het boek te raadplegen over nieuwe bezienswaardigheden? In het boek is fraai maar summier kaartmateriaal opgenomen, maar verder ontbreekt het aan een gedetailleerde routebeschrijving. “De weg zelf herken je aan de bekende rood-witte markeringen,” schrijft Hauben in het voorwoord. Dat er de kans bestaat dat grapjassen of vandalen de betreffende wegwijzers hebben weggehaald, of dat de route onlangs is gewijzigd, wat regelmatig gebeurt, is kennelijk niet aan de orde.  Kortom, hoewel het gaat om een ‘praktische stapgids’, zoals op de achterflap vermeld staat, is het vooral een boek om thuis te lezen, uit voorpret.
Een ander punt is de keuze van de wandelroutes, waar ook wel wat op af te dingen valt. De 440 kilometer langs afstandswandeling door het Belgisch landschap tussen Oostende en Maastricht zal voor veel mensen wel de moeite waard zijn, maar wie zit er te springen om de letterlijk en figuurlijk platgetreden paden van het Pieterpad af te leggen? Het al ruim 40 jaar oude traject trekt jaarlijks zo’n 50.000 wandelaars, betekent dit filelopen? Waarom heeft Hauben niet de moeite om zelf een route vanaf Maastricht naar de kop van Groningen te ontwerpen, bijvoorbeeld door het aan elkaar knopen van een aantal bestaande wandelingen, die bijvoorbeeld via Wandelnet.nl eenvoudig verkrijgbaar zijn. Zo moeilijk is dat niet, en je bent in elk geval verzekerd van een originele wandeltocht.

Wandelavontuur
Het staat niet in het boek vermeld, maar Hauben begon als televisiemaker in juni 2021 met het verfilmen van deze wandeltocht. In mei 2022 was het laatste deel van de achtdelige serie bij de VPRO te zien. Dat is misschien het meest positieve van dit ‘wandelavontuur’: dankzij deze brede aanpak en de enthousiaste toon zullen veel mensen op het idee komen om te gaan wandelen, misschien zelfs meerdere dagen achtereen. Arnout Hauben publiceerde eerder het wandelboek Dwars door België, we wachten nu met spanning af waar zijn volgende wandelavontuur zich gaat afspelen!

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: