Een dag met vrienden

Zaterdag, 18 maart, 2023

Geschreven door: Philip Waechter
Artikel door: Jolanda Rovers

Samen is leuker dan alleen

[Recensie] Philip Waechter (1968) schreef en illustreerde dit lieve boek over vriendschap. De platen zijn grappig en er is veel in te ontdekken. Een fijn kijkboek is het dus ook. Maar samen lezen is natuurlijk het allerleukst!

Het verhaal begint met Wasbeer. Hij verveelt zich een beetje. Nu weet hij uit ervaring dat je dan dingen kunt doen waardoor je je niet meer verveelt. Bijvoorbeeld een lekkere taart bakken. Maar… Wasbeer heeft geen eieren. Daarom gaat hij Vos opzoeken. Die heeft kippen, dus ook eieren. Maar Vos is met iets heel anders bezig. Hij wil een gat in het dak repareren, maar kan er niet goed bij. Hij heeft eigenlijk een ladder nodig. Wasbeer heeft een idee: laten we naar Das gaan, die heeft alles!

Samen op weg
Samen wandelen Wasbeer en Vos naar Das. Samen wandelen is fijn.
Das is aan het puzzelen. Niet een puzzel met stukjes, maar met woorden. En hij weet een woord niet. Dat woord moet gaan over honing. Vos heeft een idee: we moeten het aan Beer vragen, want die weet alles over honing. Nu gaan ze met z’n drieën op stap. Onderweg stoppen ze even voor een kleine picknick. Ook al zo fijn om samen te doen.

Het verhaal gaat verder: Beer is niet thuis, Kraai helpt de vriendjes op weg. Gelukkig vinden ze Beer. Hij zit te vissen. Maar daar heeft niet iedereen geduld voor. Dus gaat Vos zelf het water in om een vis te pakken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Maar met z’n allen lekker het water in is heerlijk! En terwijl ze hun vachten en veren weer drogen in de zon lossen ze alle puzzels op van Das, waarna ze weer naar huis gaan, want er zijn nog wat klusjes te klaren! Samenwerken en elkaar helpen blijkt heel handig. En aan het eind worden ze natuurlijk beloond met een heerlijke appeltaart!

Een gezellig boek met veel kleine verhaaltjes in het grotere geheel. Leuk om voor te lezen, maar ook om zelf in de platen weg te dromen. Of om over eigen vriendjes te praten. Of om samen ook iets lekkers te gaan bakken! Een inspirerend boek dus.

Leesfragment

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Wordt Vervolgd