'Een echte vrouw'

Zondag, 21 juni, 2015

Geschreven door: M Berg
Artikel door: Perfecte Buren

De al eerder gelezen thrillers van Michael Berg Nacht in Parijs, Twee zomers en Blind vertrouwen smaakten dermate naar meer dat alras Een echte vrouw aan de orde moest komen, een ongevaarlijke vorm van dwangneurose.

Chantal Zwart, presentatrice bij radiostation RLP in de Franse Limousin, is alweer de intrigerende hoofdpersoon. Haar eindredacteur Christophe Bourdes wordt bij het uitlaten van zijn hond in de avonduren in mistige omstandigheden aangereden met dodelijke afloop. Dat leidt uiteraard tot grote commotie bij het radiostation. De weinig sympathieke Cedric Beck wordt de nieuwe eindredacteur en de voorzitter van de aandeelhouders van RLP Robert Castelloux manifesteert zich nadrukkelijk. Dan komen er grote financiële problemen bij RLP aan het licht. Die leiden tot ontslag van diverse medewerkers van het radiostation. Chantal neemt haar eigen(zinnige) maatregelen.

Als onderzoekster in hart en nieren tracht Chantal de toedracht van de aanrijding van Christophe te achterhalen en spreekt daarbij een getuige van het voorval. Deze Didier Aubert spreekt vermoedens uit over opzet bij de aanrijding doch wordt vanwege zijn drankgebruik verder door niemand serieus genomen, ook niet door de plaatselijke politie. Chantal volgt haar onbestemde gevoel te dezen en gaat verder op onderzoek uit. Daarbij stuit zij op opmerkelijke zaken en dwarsverbanden. Die leiden haar naar de rijkeluiskostschool Sainte Marie waarop Christophe heeft gezeten. Daar is destijds een klasgenoot van Christophe spoorloos verdwenen.

Er zijn onder verdachte omstandigheden enkele sterfgevallen in de kring van diens schoolgenoten. Chantal en haar vriend Jean vinden bij hun zoektocht steeds meer aanwijzingen dat er iets grondig mis is rond de school Sainte Marie. Meer wordt er hier niet onthuld; de spoilers liggen in overvloed op de loer.

Awater

De ontknoping van het verhaal is even verrassend als spectaculair.

Met Een echte vrouw heeft Michael Berg wederom een lezenswaardige thriller geschreven. Zijn evenwichtige en beeldende taalgebruik is onberispelijk en toegankelijk. Vloeiende zinnen zonder complexe woorden maken het lezen gemakkelijk en prettig.

Berg beschrijft de personages en situaties zodanig goed dat de lezer zich welhaast in een film over het verhaal waant. De plot is fraai geconstrueerd. Korte cursieve hoofdstukken geven een boeiend beeld van de handel en wandel van de mogelijke dader van de vermoedelijke moorden waarbij de spanningsboog allengs steeds verder wordt aangespannen. Mede maar niet alleen daardoor is de heftige ontknoping zeer origineel en verrassend.

Het wordt eentonig in de recensies van de boeken van Michael Berg: wederom een prachtig boek met mooi gedoseerde spanning dat de lezer nauwelijks kan wegleggen.

Een echte vrouw van Michael Berg vallen vier flonkerende sterren ten deel.

Charles

Eerder verschenen op Perfecte Buren.