Een eed zo duivels

Zaterdag, 26 februari, 2022

Geschreven door: Brigid Kemmerer
Artikel door: Denise de Groot

“Overwin je angst. Ga de strijd aan. Red het koninkrijk”

[Recensie] Een Eed zo Duivels is het slotdeel van de Vervloekt-serie. Als je als lezer een slotdeel leest, heb je al bepaalde verwachtingen van een boek. Dit kan soms moeilijk te evenaren zijn. Is het laatste deel zo goed als de voorgaande delen? Of valt het juist tegen? Brigid Kemmer heeft een zinderend eind van een prachtige serie geschreven.

Brigid Kemmer is vrij nieuwe auteur. Haar debuut is Brieven aan de duisternis en dat is het enige boek dat naast deze serie door Brigid is geschreven. Zij schrijft alleen maar boeken in het Young-Adult genre.

De Vervloekt-trilogie begint met het deel Een Vloek zo Eenzaam. Je moet de voorgaande delen eerst lezen voordat je dit slot-deel leest. De trilogie speelt zich af in de fictieve wereld Sinteldaal. Dat betekent dat er veel aan world building wordt gedaan. Brigid doet dit heel knap. De wereld is heel sprookjesachtig beschreven. Dit zie je ook aan de covers van de boeken. Die zijn mysterieus en passen goed bij het verhaal. De schrijfstijl past ook bij deze wereld en dit alles zorgt voor een kloppend plaatje.

In het eerste deel draait het vooral om de vloek. Rhen is vervloekt en Harper kan de oplossing zijn. Naarmate de delen vorderen gaat de trilogie steeds meer over de verschillende koninkrijken. Hierdoor slaat de trilogie een politieke weg in die een beetje langdradig kan overkomen. Rhen verliest de macht over Sinteldaal en een goede vriend komt in aanmerking voor een belangrijke positie. Het is interessant om te lezen hoe dit hun vriendschap in de weg staat. Rhen maakt keuzes die als lezer moeilijk te begrijpen zijn.

Het Weer Magazine

In het laatste deel krijgen meer personages een stem. Daarom lees je vanuit vier verschillende perspectieven. Hier moet je als lezer wel van houden, want het kan af en toe voor verwarring veroorzaken. Een voordeel hiervan is wel dat je de personages beter leert kennen. Hierdoor begrijp je de verschillende personages steeds beter.

Van de personages maken de hoofdpersonages Rhen en Harper een mooie ontwikkeling door. Er is sprake van een liefdesdriehoek met Gray. In veel young-adult boeken is er sprake van een liefdesdriehoek, dus dit is een beetje cliché maar niet storend.

Brigid Kemmerer weet een mooi einde aan de trilogie te draaien. De verhaallijnen zijn tot een mooi bevredigend einde gekomen. Brigid laat wel een lijntje open voor een eventueel vervolg, maar dit is zeker niet storend.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Boeken van deze Auteur: