Een fijn plekje

Zaterdag, 9 april, 2022

Geschreven door: Lucy Cousins
Artikel door: Jolanda Rovers

Hoe je de natuur een handje kunt helpen

[Recensie] Een kleurrijk uitgevoerd kinderboek. De hardcover is deels voorzien van foliedruk, wat het uiterlijk van dit boek extra aantrekkelijk maakt. De prijswinnende schrijfster, bekend van de Muis-boekjes, is ook de illustrator.
Het verhaal vertelt de speurtocht van vier insectenvriendjes die een fijn plekje zoeken om te wonen. Maar steeds als ze denken het gevonden te hebben, blijkt er van alles mis te zijn. De tekeningen veranderen dan van perspectief, waardoor duidelijk wordt dat wat op het eerste gezicht goed leek te zijn, toch erg tegenvalt aan het plekje. De vraag is dan ook: bestaat zoā€™n fijn plekje nog wel ergens?

Komt het goed?
Gelukkig loopt het toch nog goed af voor onze kleine vriendjes, want ze komen een vriendelijke vlinder tegen die hen helpt. Hij brengt ze naar de tuin van een jongetje dat van alles heeft gedaan om het voor de bij, het lieveheersbeestje, de kever en de libelle zo fijn mogelijk te maken. De vriendjes worden gelukkig weer helemaal blij.
De tekeningen zijn geschikt vanaf twee jaar. Het verhaal zelf vanaf een jaar of vier, de leeftijd waarop kinderen gevoelig zijn voor de eco-boodschap, voor wat goed is en wat niet. Zeker als ze begrijpen dat ze zelf ook iets kunnen doen om fijne plekjes voor de insecten te maken.

— 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles

Hereditas Nexus