"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Elke maand feest!, zo deal jij met je ongesteldheid als een pro

Woensdag, 20 mei, 2020

Geschreven door: Yumi Stynes
Artikel door: Liliën LP

Informatief op een leuke manier

[Recensie] Elke maand feest!, zo deal jij met je ongesteldheid als een pro, van de titel alleen al krijg ik hoofdpijn. Als ervaringsdeskundige kan ik je verzekeren dat voor de meeste meisjes en vrouwen het elke maand definitief geen feest is! Mijn negatieve gedachten wegschuivend, sla ik het boek open. Al meteen vind ik mijn eerste kritiek: de oorspronkelijke titel van deze, eigenlijk wel medisch naslagwerk en (sociale) handleiding voor jonge meiden, is Welcome to your period! Waarom is deze titel dan vertaald als de huidige titel? Ik had bijvoorbeeld Welkom, EHBO (Eerste Hulp Bij Ongesteldheid) of Wat je moet weten over ongesteldheid o.i.d. veel beter gevonden. Alleen een man kan zoiets doms bedenken, vliegt er door mijn hoofd [met mijn ogen rollend].

Wat mij meteen opvalt, is het handige formaat van het boek. Een kleine dagboekachtige grootte, lekker handzaam. Het was leuk geweest als er achterin lege pagina’s toegevoegd waren om je eigen ervaringen in te schrijven, of die van familie en vrienden. Het boek moedigt aan om vragen te stellen en de antwoorden had je dan meteen kunnen opschrijven. De handleiding, zoals ik dit boek het best kan typeren, begint met een voorwoord van beide auteurs en tips over hoe je de handleiding het beste kunt lezen en een to-the-point inhoudsopgave. Het boek is aantrekkelijk door de kleuren en prachtige illustraties van Jenny Latham en Sam Loman. Het is een feest om naar de plaatjes te kijken.

In het boek wordt over EHBO (Eerste Hulp Bij Ongesteldheid) gesproken en ik vind dat wel fijn klinken. Van het voorbereiden op de eerste keer met een pakket (met ruimte voor medicinale chocolade) tot aan wat te doen als je totaal onverwachts voor de eerste keer (en ook voor de keren daarna) ongesteld wordt en je hebt niets mee. Ik probeerde me te bedenken hoe ik dit boek als jong meisje zou hebben ervaren. Ondanks de seksuele voorlichting op school was ik van slag toen ik mijn eerste menstruatie had. Zo’n boekje had mijn ongerustheid voor een deel zeker kunnen wegnemen. Voor de rest had ik gelukkig de steun van mijn moeder. Heel grappig, maar niet minder belangrijk, gaat een hoofdstuk over het vertellen aan je ouders/verzorgers, vrienden en eventueel je leerkracht. Dit laatste is belangrijk tijdens bijvoorbeeld gymles, schoolzwemmen of gewoon als je vaker naar het toilet moet. Als kind was ik echt wel doodgegaan van schaamte als ik het mijn vader had moeten vertellen. Het boek geeft humoristische openingszinnen voor zo’n gesprek.

Ook leuk zijn de afspraken die je met je vader kunt maken als hij normaal gesproken de boodschappen doet. Hoe en wanneer haalt wie de hygiënische producten? De toon van het boek is erg opgewekt en normaal: de helft van de wereldbevolking wordt ten slotte ongesteld en het is iets natuurlijks. Soms is de toon te opgewekt: ik kreeg wel eens het idee dat een Amerikaanse cheerleader yells aan het schreeuwen was en me aan het aanmoedigen was. Zelfs bij de informatie over PMS-klachten en medicatie werd je overstelpt met positivisme. Soms wil je chagrijnig en depressief aan de chocolade zitten met een warme kruik op de buik, maar hoewel de chocolade en warme kruik geoorloofd waren, moest je blij zijn dat het lichaam en de natuur deden wat ze moesten doen. En dat kan vermoeiend zijn.

Schrijven Magazine

Ik had meer willen weten over de verschillen in culturen, er wordt vluchtig over bijvoorbeeld de Indonesische cultuur gesproken. Maar buiten dat, is het boek redelijk informatief. Met duidelijke bewoordingen en tekeningen, wordt de angst voor de menstruatie geminimaliseerd. Er zit genoeg humor in om jonge meiden te boeien. Door de quotes van de auteurs en meisjes en vrouwen wordt het heel persoonlijk en intiem. Er wordt goed uitgelegd wat de verschillen in hygiënische producten zijn en hoe je kunt uitzoeken wat bij je past. Zelfs ik heb na decennia menstruatie iets nieuws geleerd: wist jij dat er menstruatiebroekjes bestaan? Maar eh, dit product laat ik wel in de winkel liggen…

Dit boek kan het begin zijn van een nieuwe traditie, waar het boek van hand tot hand overgaat naar de degene die dit alles voor de eerste keer meemaakt. Het geeft medische informatie over hoe menstruatie werkt, waarom dit je overkomt en zelfs over hoe een zwangerschap ontstaat. Ook wordt er ingegaan op wat je rechten zijn als je naar de huisarts gaat en wanneer je zeker contact met deze zorgverlener moet nemen. Zelfs transgenderisme heeft een plekje in dit boek. Ik zou mijn exemplaar van het boek, na overleg met de moeder, zeker aan mijn nichtje geven. Kennis is macht en verlicht in dit geval veel angsten voor het onbekende. Jammer van de titel die vrouwen zoals ik irritant vinden en niet uit nodigen tot het lezen. Voor de rest is dit boek een goed hulpmiddel naast de seksuele voorlichting op school en bereidt het je enigszins voor op wat je kunt verwachten.

Tot mijn grote verbazing vond ik dit boek wel een goede handleiding en informatief op een leuke manier. Hoewel sommige hoofdstukken wat diepgang misten, denk ik wel dat dit boek echt een verschil voor veel meisjes kan betekenen. Absoluut cadeau doen aan je dochters, zussen, nichtjes enz.! Een dikke 4 van de 5 sterren voor Elke maand feest!, zo deal jij met je ongesteldheid als een pro.

Eerder verschenen op Perfecte Buren


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.