Endangered animals

Maandag, 7 november, 2022

Geschreven door: Tom Jackson
Artikel door: Evert van der Veen

Verontrustend boek

[Recensie] Dit Engelstalige boek Endangered animals wil meer zijn dan een fraai fotoboek. Het is een boek met een actueel appèl aan de mens zoals blijkt uit de titel en het blijkt nog duidelijker uit de introductie die in kort bestek de huidige ecologische crisis schetst. Er zijn 680 gewervelde diersoorten uitgestorven in de laatste 500 jaar. Dat dieren uitsterven is op zich wel normaal en maakt deel uit van de natuurlijke ontwikkeling maar het tempo waarin dit nu gebeurt, is wel 1000 keer sneller dan wat gebruikelijk zou zijn. Dat is een teken dat er iets aan de hand is zoals ook de stijging van de temperatuur de laatste tientallen jaren een teken is van ingrijpende verandering is.

Driekwart van de landdieren is in aantal afgenomen, zegt auteur Tom Jackson, en de oorzaak daarvan is de mens. Onze menselijke activiteiten betekenen vaak een onherstelbare ingreep in het landschap waarin dieren sinds eeuwen wonen. Ze vluchten en nemen in aantal af. Het jagen op dieren is een nog directere oorzaak.

Bedrijven belasten het milieu met hun giftige uitstoot of slecht afbreekbare afvalstoffen, steden breiden uit, regenwouden worden in hoog tempo gekapt, de kwaliteit van lucht, water en bodem neemt af, de zeespiegel stijgt.

Californische condor
Endangered animals gaat alle werelddelen langs. Ieder continent is voorzien van een korte introductie. Dan volgen zo’n 200 foto’s van honderd dieren. Iedere foto is voorzien van korte informatie over het dier en het landschap waarin het woont. Er komen (over)bekende maar ook minder bekende dieren voor in dit boek.

Boekenkrant

De foto’s zijn van hoge kwaliteit en – afhankelijk van het dier – wisselend van sfeer. Nu eens vertederend dan weer elegant maar ook dreigend, zeker als er jongen bij zijn. Er zijn dieren alleen afgebeeld die juist daardoor indruk maken zoals de Californische condor in een imposant berglandschap. Er zijn ook prachtige close-ups van een Cubaanse krokodil, een blauwe walvis en een zeepaardje. Opvallend fraai is de foto van de zee-iguana op de Galapagos Eilanden.

Dit boek Endangered animals biedt een zeer gevarieerde en boeiende kennismaking met dieren overal ter wereld. De foto’s zijn prachtig maar dat doet niets af aan de achterliggende boodschap. Integendeel: de schoonheid van de afgebeelde dieren laat juist zien wat er momenteel op het spel staat.

Tom Jackson studeerde zoölogie in Bristol (Groot Brittannië) en heeft in tal van dierentuinen gewerkt in de wereld. Hij werkte in de jungle van Vietnam, op de Galapagos Eilanden en de Amazone, bij de koralenriffen van Indonesië en de Sahara. Tom Jackson heeft meer dan 150 boeken gepubliceerd.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow