Floriografie

Zaterdag, 11 juni, 2022

Geschreven door: Sally Coulthard
Clover Robin
Artikel door: Rita Pontororing

Zeg het met bloemen

[Recensie] Wie wordt er niet warm bij het krijgen van een rode  roos? Wie kent er niet de betekenis van? Liefde. Of ik hou van jou. Heel veel mooie, tedere gedachten zijn gekoppeld aan de rode roos. Maar er zijn nog veel meer bloemen waar een betekenis bij gegeven kan worden. In de inleiding van Floriografie vertelt Sally Coulthard hele interessante weetjes waarom er door de eeuwen heen symbolische waarden gegeven worden aan bloemen.

Elke bloem een citaat
Coulthard introduceert ook bij elke bloem een citaat uit de wereldliteratuur en zelfs twee citaten uit de bijbel. Neem nou het citaat bij het viooltje, van William Shakespeare uit A Midsummer night’s dream (1595)

“Zie waar de pijl van Cupido is gevallen:
hij viel op een kleine Westerse bloem,
eerst was ze melkwit, nu paars door de liefdeswond
en meisjes noemen haar ‘gemakzuchtige liefde”.

Of de Edelweiss, John Bolles: The Edeleweiss a poem (1881)
“Ach, als ik de vleugels had, de vlugge vleugels van een duif
Ik scheerde over de hoge bergen, en vloog naar mijn geliefde

Schrijven Magazine

Ze heeft zelfs citaten uit de bijbel bij twee bloemen gevonden.

Elke bloem wetenswaardigheden
Bij het schrijven van deze recensie is het juni en de veldklaprozen bloeien momenteel uitbundig. Coulthard vertelt dat klaprozen in het Westen ons herinneren aan gevallen helden. Waarschijnlijk zijn er lezers waarvoor dit bekend is.
Zo vertelt de auteur bij elke bloem wat uit volksverhalen of mythes.

Elke bloem een mooie illustratie
De aantrekkelijke illustraties en heel mooi gekleurd, zijn van Clover Robin. Op haar website is te lezen dat zij is begonnen met kunstwerken die overeenkwamen met haar passie onder andere voor de natuur.

Elke bloem de eigenschap die haar toebedeeld is
“Al duizenden jaren gebruiken mensen bloemen om hun gevoelens en bedoelingen te uiten”, staat er op de achterflap. Tot op vandaag geldt dat ook. Voor speciale gelegenheden wil je misschien eens een bijzondere boodschap uitdragen. Coulthard helpt je, ze heeft de bloemen ingedeeld naar wensen die bij de bloem passen. In de inleiding: “Ik hou van jou”, “Veel geluk”, “Het spijt me” en “Word snel beter”.

Een inspirerend boek
Misschien als je eens iemand wil verrassen met bloemen, is dit een boekje om ook eens een mooi citaat uit te zoeken en bij te voegen. Of om eens zelf een kaartje te maken, illustraties in dit boek zijn prachtig en kunnen een voorbeeld zijn om zelf te tekenen, te schilderen.

Zie dit boek als naslagwerk om voor alledaagse en ook aparte gelegenheden te zoeken welke bloem passend is. Niet voor niets draagt Floriografie als ondertitel “Wat bloemen ons vertellen”.

Een mooi boek om te hebben en om regelmatig te bekijken als je bloemen krijgt, weggeeft of als je bloemen om je heen ziet.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow