Geen weg terug

Zaterdag, 16 januari, 2021

Geschreven door: David Klass
Artikel door: Jeannie Bertens

Traag tempo is ecothriller met alles erop en eraan van harte vergeven

[Recensie] Green Man is een geheimzinnige milieuactivist. Niemand weet wie hij is maar iedereen volgt zijn acties. Reeds vijfmaal heeft hij in Amerika toegeslagen, zijn aanslagen worden steeds groter en gedurfder. Zijn reden: de aarde moet gered worden. Ook al vallen er doden bij zijn acties, hij wordt steeds populairder. De FBI start een massale klopjacht op deze in hun ogen gewetenloze moordenaar, maar hij is ze steeds te snel af.

David Klass heeft een prima thriller neergezet met een boodschap, ook al kon het hier en daar iets sneller. De jonge agent Tom Smith denkt anders, denkt buiten de logica. Als computeranalist herkent hij patronen die anderen niet zien. Tom krijgt een plaatsje in het onderzoeksteam en start met de kleine foutjes die Green Man toch gemaakt heeft.

Hij is op zoek naar de goedkeuring van zijn vader, die hij nooit van hem gekregen heeft. Zijn vader kon niet zijn liefde tonen, maar deelde wel harde klappen uit. Ook een vader die bij de FBI ruimschoots zijn sporen verdiend heeft. Tom volgde dat pad en liet het grote geld in Silicon Valley links liggen.

Tom is begaan met het milieu en vindt dat Green Man op onderdelen wel gelijk heeft. Maar niemand mag het recht in eigen hand nemen, dus gaat Tom op jacht. Niet snel genoeg naar de zin van de president van Amerika, die wil met de verkiezingen in het vizier, snel resultaat. Wanneer een van de onderzoekslijnen faliekant misloopt, wordt Tom op een zijspoor gezet. Net nu Tom zo dichtbij komt dat ook Green Man zijn hete adem voelt.

Trouw

Er moet iets veranderen willen onze kinderen op aarde kunnen overleven. Maar of dat nu op de manier van Green Man moet gebeuren?

Eerder verschenen op Perfecte Buren