Grand bikepacking journeys

Zaterdag, 19 november, 2022

Geschreven door: Robert Klanten, Laura Allsop
Artikel door: Evert van der Veen

Onalledaagse fietstochten

[Recensie] In dit Engelstalige boek Grand bikepacking journeys zijn iconische fietsroutes over de gehele wereld bij elkaar gebracht. Je kunt je afvragen of je dit wel  fietsroutes kunt noemen zoals wij die kennen. Het zijn geen wegen met keurige routepaaltjes in de berm en er zal vast geen app met een kaartje zijn. Het zíjn in veel gevallen gewoon geen fietsroutes, ze zijn tot fietsroute gemáákt omdat iemand op het idee komt om dit traject per fiets af te leggen.

Het boek opent met tekeningen en bijbehorende beschrijvingen van diverse soorten fietsen en verderop in het boek zijn er praktische tips voor fietstochten en fietsen bij extreme weersomstandigheden. Iedere fietstocht sluit af met korte, praktische kanttekeningen van onder andere de omgeving, accommodaties, de beste reistijd en kenmerken van de route.

Voor wie misschien nog een tocht overweegt: de moeilijkheidsgraad laat zien dat het geen tochten voor beginners zijn, dat wordt uit de foto’s ook wel duidelijk. Zelfs wat hier als een niet zo moeilijke tocht wordt omschreven, is voor de meesten van ons nog een pittige opgave. Om over de echt moeilijke, zware tochten maar te zwijgen. Daar moet je eigenlijk niet aan denken want ze zijn ontzettend zwaar.

De lengte is ook pittig: de kortste tocht is nog altijd 175 kilometer en niet gemakkelijk, namelijk om de Mont Blanc heen. Er is een tocht van 700 kilometer die de Pyreneeën van oost naar west doorkruist, een door Alaska van 1610 kilometer die extreem moeilijk wordt genoemd en waar je 10 tot 25 dagen voor moet uittrekken. Nog iets langer, namelijk 1666 kilometer, is de tocht door Kyrgyzstan, Tajikistan, Afghanistan en Uzbekistan waar de gastvrijheid echt opvallend groot is. Deze tocht neemt 19 tot 28 dagen in beslag. De topper is de tocht door Nieuw – Zeeland, van noord naar zuid over het eiland, een tocht van maar liefst 3000 kilometer waar je 10 tot 30 dagen over doet.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Steeds is er een pakkend citaat in grotere letter afgedrukt dat iets van de ervaring van de fietser en de sfeer van de ro ute vertolkt. De tekst is voorzien van prachtige, sfeervolle foto’s. Indrukwekkend is de foto over twee pagina’s van de fietser die helemaal opgaat in het overweldigende landschap rond de Mont Blanc. Bijzonder is ook de tocht over de Canarische eilanden, waarbij diverse eilanden worden bezocht. Het citaat laat zien welke indruk deze fietstocht maakt: “De tocht vertelt niet hoe je een route bedwingt, hij gaat erover hoe je jezelf onderdompelt in het landschap en het erfgoed van elke afzonderlijke plaats”.

Al lezend en kijkend valt op hoe elk land zijn eigen sfeer heeft. Toscane in Italië is duidelijk anders dan Armenië dat een eigen authentieke eenvoud heeft en Perus is zeer karakteristiek door de mensen die de auteur onderweg ziet. IJsland is vanwege de niet-ondergaande zon een unieke ervaring: “De volgende 24 uur daglicht betekenen dat er vaak geen noodzaak is om je te haasten – je hoeft geen duisternis te verslaan”. De grote foto laat een enorm landschap zien met daarin een nietig klein mens.

Grand bikepacking journeys is prachtig om door te lezen en de prachtige foto’s te bekijken. Het boek dwingt respect af voor degenen die deze uitdagende tochten hebben volbracht. De gebieden die ze hebben doorkruist zijn van ruige schoonheid. Wie deze landschappen fietsend wil doorkruisen, moet over een uitstekende conditie, prima fiets en vooral een ijzeren doorzettingsvermogen beschikken.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow