Haak mee met Mr. Cey

Zaterdag, 8 oktober, 2022

Geschreven door: Cey Amigurumi
Artikel door: Jolanda Rovers

Haakprojecten met een oosterse sfeer

[Recensie] In het nieuwste haakboek van Mr. Cey neemt hij ons mee naar zijn roots: Turkije! De warme uitstraling van dit boek brengt je gelijk in oosterse sferen. Na Het Grote Babyhaakboek en Het Grote Kersthaakboek is het nu tijd om projecten te maken met de kleuren en motieven uit zijn geboorteland.

Veel gezelligheid voor thuis
Na het voorwoord en het uitleggen van de belangrijkste haaksteken en schema’s, duiken we in het eerste deel de kleurenpracht van Istanbul in met een Hexagondeken, een Anatolisch kussen, een tas met kilimmotief en een Turkse lamp. Het tweede hoofdstuk, Turkoois Turkije, heeft een patroon voor een kussen, maar ook bijvoorbeeld een hamamdoek en een mandala. In De Witte Bergen helpt hij je om een winterwonderland in huis te brengen met onder andere een bedsprei, een winterse trui en een poncho. In het laatste deel geeft Mr. Cey je nog een aantal klassieke en traditionele patronen van bijvoorbeeld een sprei en een poef. Genoeg keuze dus om je huis nog deze winter gezellig en kleurrijk te maken.

De patronen
Mr. Cey werkt in dit boek uitsluitend met Lang Yarns, maar je kunt natuurlijk elk garen gebruiken dat geschikt is voor het project en de aangegeven naalddikte.
Ook worden er meerdere manieren gebruikt om patronen te beschrijven. In sommige gevallen worden de toeren uitgeschreven, sommige patronen zijn uitgetekend in een haakschema aangeduid met tekens voor lossen, vasten, stokjes et cetera. En een aantal is weergegeven in een kleurschema: genummerde toeren en steken. Dit laatste is, naar mijn mening, nogal lastig te zien of te tellen. Het haakschema van een kussen is zo klein dat je er een Qr-code bij krijgt voor een grotere versie van het patroon. Dit is dan eigenlijk alleen handig bij het gebruik van een tablet, want op een smartphone moet je daarvoor te veel scrollen en ben je het overzicht kwijt.

Roots
Dat Mr. Cey terug is gegaan naar zijn roots is een cadeautje. Vooral de prachtige kilimmotieven zijn inspirerend, het kleurgebruik verfrissend. Al met al is met dit boek een mooi inkijkje gegeven in zijn achtergrond en de tradities die daarbij horen.

Kookboeken Nieuws

— 

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow