Heel Holland bakt thuis

Zaterdag, 23 oktober, 2021

Geschreven door: Anouk Glaudemans
Artikel door: Eva Reinders

Bak snel, sociaal en bewust

[Recensie] Sta jij ook wel eens te bakken en hoor je dan Robèrt? Ik hoor het regelmatig in mijn hoofd: “Wel netjes werreke, hè”. Gelukkig staat ‘ie niet echt op mijn bakvingers te kijken. Heel Holland Bakt: het zou niks voor mij zijn, maar ik kijk er heel graag naar. Sinds het tweede seizoen (sorry, Rutger!) ben ik  fan en lang niet de enige. Naar de finale van het zevende seizoen keken in februari 3,8 miljoen mensen. Winnares was de onverstoorbare Anouk Glaudemans die gastbakker is in het nieuwste HHB-boek, Heel Holland Bakt Thuis: bak snel, sociaal en bewust.

Thuis bakken, dat doen we nu nog meer dan ooit. En in Heel Holland Bakt Thuis wil Anouk juist in deze tijd laten zien dat het een sociale bezigheid is, bewuster kan en prima past in een druk leven. Anouk geeft tips om slimme voorbereidingen te treffen, baksels in te vriezen en ze later weer op te peppen. Ze houdt van pure, lokale en biologische ingrediënten en haar recepten zijn bedoeld om te delen.

Vier hoofdstukken bevatten Anouks favoriete recepten. Heb je weinig tijd, dan vind je in het hoofdstuk Snel makkelijke bakrecepten. Arretjescake van Anouks oma bijvoorbeeld en Havermoutkoek met appel die je ook goed kunt invriezen. In het hoofdstuk Bewust staan baksels met minder boter en (geraffineerde) suiker, zoals een worteltaart met botercrème van gekaramelliseerde gecondenseerde kokosmelk en een plantaardige lemon-meringuetaart. Het hoofdstuk dat de titel Sociaal heeft gekregen, bevat een verzameling recepten voor samenkomsten als een high tea of borrel, maar ook desserts en een paar spektakelstukken. Scones met rozijnen, stemgember en citroen. Fruitige chocoladetrifle met sinaasappelcurd, passievruchtenbavarois en chocolademousse. En de ingewikkelde kubus van jocondebiscuit, teruggebracht tot strakke vierkantjes met roze spiegelglazuur.

Het vijfde hoofdstuk in het boek bestaat uit nieuwe technische opdrachten die worden uitgevoerd door Robèrt. Deze horen bij de uitzendingen van seizoen 8. Wie wil meebakken, kan zich alvast inlezen en oefenen. Jaffacakejes, klassieke kano’s en een spectaculair ‘gebakje met een dakje’. Dat laatste is een soort halve ballon die je maakt van isomalt: een behoorlijke uitdaging, maar het eindresultaat is dan ook indrukwekkend.

TijdvoorTijdschriften

Anouk hoopt dat je gaat bakken om uit te delen. Haar recepten lenen zich daar uitstekend voor en met het nieuwe seizoen in aantocht is er bakinspiratie genoeg om familie, vrienden en buren blij te maken. ‘Bak snel, sociaal en bewust’ past niet alleen bij Anouk, maar ook bij deze tijd. Netjes werken kan ze trouwens ook. Je wordt ten slotte niet zomaar winnaar van HHB.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl


Laat hier je reactie achter:

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Laat het weten als er
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties