"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Heimwee moet je koesteren

Dinsdag, 30 mei, 2023

Geschreven door: Floortje Dessing
Artikel door: Evert van der Veen

Reizen verrijkt je leven

[Recensie] “Heimwee moet je koesteren is een verslag geworden van de avonturen die ik de afgelopen jaren heb beleefd en vooral ook van de inzichten die ik de afgelopen jaren heb opgedaan tijdens die trips” (p. 8). Die inzichten betreffen vragen over zingeving en keuzen maken (vliegschaamte) maar ook praktische zaken als wat je meeneemt op reis.

Floortje Dessing is vaak eerlijk over zichzelf en voelt zich als kind al ‘anders’. Ze vertelt over haar jeugd, haar ouders en grootouders; Heimwee moet je koesteren is een boek over mensen elders maar ook een boek over haarzelf. Het leest zoals de programma’s die Floortje presenteert: de onderhoudende verteltrant neemt je gemakkelijk mee. In alle reizen ontdekt ze de bijna idyllische rust op afgelegen plekken, de ongerepte schoonheid van de natuur en mensen die kunnen en willen leven met een minimum aan spullen. De mensen die Floortje ontmoet, zoéken dit leven en zijn in staat om authentiek te leven waarin zij specifieke vaardigheden ontwikkelen als het onderhouden van een groentetuin en het zelf (ver)bouwen van een huis.

De hoofdstukken hebben vaak mooie titels als “Stof de oermens in jezelf af”, “Draag geen zwarte broeken in de bush”, “Je kunt een baby best in de vrieskou te slapen leggen” en “Waarom zou je je grootouders níet in de achtertuin begraven?”.

Beschouwingen
Dit boek Heimwee moet je koesteren bevat ook allerlei observaties omtrent de levensstijl van mensen. Afgezet tegen de coronapandemie: “De mensen die ik voor mijn programma’s heb geïnterviewd, zijn een stuk beter voorbereid op dit soort grote gebeurtenissen, zeker als het gaat om hun voedselvoorziening” (p. 39).

Boekenkrant

Kinderen zijn zelfredzamer en kunnen meer aan omdat ze in totaal andere omstandigheden opgroeien.

Floortje heeft een ‘zwak voor eilanden’, al vergt dat vaak een lange en soms ook moeilijke reis om er te komen. Ze observeert de leefwijze van mensen en is onder de indruk van de eenvoud waarin zij gelukkig zijn. Toch wordt reizen in dit boek ook weer niet geromantiseerd want ook de ontberingen, (bijna)ongelukken en heftige weersomstandigheden onderweg komen eerlijk ter sprake.

Eén van de meest indringende situaties is de oorlog in Jemen waar Floortje enkele dagen in een schuilkelder verblijft. Een kleurrijke overnachting is bij een politieagent in Los Angeles wiens vrouw stripper en paaldanseres is. Aanstekelijk zijn de verhalen over ontmoetingen met zeer oude mensen op het Griekse eiland Ikaria en het Japanse eiland Okinawa.

In de verhalen gaat het over de afwisseling tussen het ‘veilige thuis’ en het ‘avontuurlijke onderweg’, de positie van de vrouw, de groei van het toerisme, het gebruik en de verspilling van voedsel, de rol van religie en de soms merkwaardige rituelen. De verhalen zijn sfeervolle impressies van landen en mensen overal ter wereld.

Floortje Dessing presenteerde op tv de programma’s 3 op reis, Floortje naar het einde van de wereld, Floortje blijft hier en Floortje gaat mee. Ze won in 2016 de Gouden Televizier Ring en schreef de boeken 365 dagen onderweg, 25 wereldroutes die je gedaan moet hebben en 100 wereldplekken die je gezien moet hebben. Ze is ambassadeur van Justdigget en het Rode Kruis.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur: