"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie reisboek: Het 50 plekkenboek

Woensdag, 29 november, 2023

Geschreven door: Elio Pelzers, Eveline Eijkhout
Artikel door: Evert van der Veen

Nederland ontdekken

Dit mooi uitgegeven boek bevat een grote diversiteit aan locaties van culturele of natuurlijke aard. Er zijn bekende maar zeker ook onbekende plaatsen, soms met het karakter van een monument. De opzet is per provincie.

Bij iedere locatie zijn fraaie foto’s van royaal formaat. Een korte inleiding introduceert de locatie en vervolgens wordt deze beschreven met achtergrondinformatie en opvallende kenmerken. Er wordt naar een website of literatuur verwezen en ook de geografische positie wordt vermeld. De teksten zijn helder, sfeervol en uitnodigend.

Veenhuizen
Bij de Noordpolderzijl is het jammer dat er geen foto van het prachtige buitendijkse gebied is opgenomen; dit gebied is fijn om te wandelen en zeer typerend voor deze locatie.

Bij de gevangenis in Veenhuizen hadden ook de andere kolonieplaatsen Frederiksoord en Wilhelminaoord – die inmiddels tot Unesco Werelderfgoed zijn uitgeroepen – genoemd mogen worden.

Foodlog

Of de moderne architectuur in Almere in dit boek had moeten staan, is de vraag en zo zijn er meer items waarvan je denkt: hier had ook een andere en meer voor de hand liggende keuze kunnen worden gemaakt in plaats van de bruggen over de Spiegelwaal bij Nijmegen en het DRU industriepark in Ulft om maar enkele voorbeelden te noemen.

Wél terecht is de vermelding van de Marker Wadden, het jongste stuk Nederland dat zich inmiddels in een grote belangstelling mag verheugen en nu al van grote landschappelijke waarde is.

Weerribben
Bij het plaatsje Nederland in de Weerribben mag Kalenberg meer aandacht hebben. Het plaatsje ligt aan de Kalenbergergracht en wie erlangs wandelt of fietst, ervaart een zeer karakteristiek stukje Nederland dat herinnert aan de vervening.

Radio Kootwijk op het Kootwijkerzand is een “kolossale techno-kathedraal” en Staatsbosbeheer ziet terecht de cultuurhistorische waarde van dit karakteristieke gebouw. Dat geldt ook voor Het Schip in Amsterdam, een fraai voorbeeld van architectuur van de Amsterdamse School, ontworpen door Michel de Klerk en gebouwd tussen 1917 en 1921.

Prachtig en misschien niet algemeen bekend is het 3 rivierenpunt in Dordrecht waar de Oude Maas, Beneden-Merwede en Noord samenkomen. 150.000 schepen passeren hier jaarlijks. Dordrecht kent meer dan 1000 monumenten.

Bijzonder is ook Maasvlakte 2 omdat er na eerder aangelegde havens Botlek, Europoort en Maasvlakte 1 nieuwe havenruimte nodig was. Een boeiend gebied om te ontdekken! In Rotterdam bevindt zich de hoogste toren van ons land: de Zalmhaventoren van 215 meter.

Opvallend is de Nehalenniatempel bij Colijnsplaat, een reconstructie van een Romeinse tempel, gewijd aan de godin Nehallennia, beschermvrouwe van zeevaarders en handel.

Terecht wordt in Zeeland ook het indrukwekkende Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk vermeld. De informatie vertelt in het kort over de watersnood van februari 1953 en de Deltawerken.

Het marktplein van Geertruidenberg is bijzonder door zijn vorm, monumenten en leilindes.

Zo biedt dit boek een aardige staalkaart van Nederland, al is het moeilijk – eigenlijk onmogelijk – om ons land in 50 locaties verantwoord te typeren. Er staan zeker mooie en belangrijke locaties in dit boek maar er hadden hier en daar ook andere keuzen gemaakt kunnen – en moeten – worden. Aan de andere kant is het zeker boeiend om eens van de geijkte paden af te wijken en daar zijn ook enkele interessant voorbeelden van zoals Dordrecht en Geertruidenberg.

Eveline Eijkhout is fotograaf, kunsthistoricius en (loopbaan)coach. Hij publiceerde eerder Valle d’Aosta. Elio Pelzers is freelance reisjournalist, fotograaf en communicatieadviseur. Hij schreef eerder Reishandboek Noorwegen, Fascinerende landschappen en Romantische Rijn.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow