"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het grote psychologieboek

Dinsdag, 5 september, 2023

Geschreven door: Chatherine Collin e.a.
Artikel door: Jolanda Rovers

“Wat een mens kan zijn, moet hij zijn”

[Recensie] In dit lijvige boek krijgt de lezer een kijkje in de belangrijkste bewegingen in de psychologie, in chronologische volgorde: ‘Van haar wortels in de filosofie, via het behaviorisme, de psychotherapie en het onderzoek van cognitieve, sociale en ontwikkelingspsychologie tot de psychologie van het verschil’, zo staat in de inleiding te lezen.

Veelzijdige wetenschap
Psychologie is een van de jongste wetenschappen. In 1879 werd het eerste laboratorium voor experimentele psychologie opgericht en in de loop van de 20e eeuw ontwikkelden zich pas de belangrijkste takken en bewegingen.

In de loop der tijd is psychologie misschien wel de meest veelzijdige van alle wetenschappen geworden, omdat er overlappingen zijn met veel andere disciplines. Denk bijvoorbeeld aan geneeskunde, neurowetenschappen, informatica enzovoort.
Gekoppeld aan de verschillende bewegingen maak je kennis met wetenschappers, hun visie en de context waarin zij opereerden of dat nog steeds doen. Van een groot aantal is een biografie opgenomen.

Het boek is gul geïllustreerd en quotes van de wetenschappers worden vaak uitgelegd door middel van mindmaps. Hierdoor ontstaat een heel leesbaar boek, zowel voor de ‘leek’ als de wat meer ingelezen geïnteresseerden in deze materie. Het werk nodigt uit om op veel verschillende manieren te lezen of te raadplegen. Of je nu een hele tak van de psychologie wilt bestuderen of eens wilt opfrissen wie bijvoorbeeld Abraham Maslow ook alweer was, het kan allemaal.

Boekenkrant

Wat een mens kan zijn, moet hij zijn
Om een idee te krijgen van de opbouw van het boek, nemen we het hoofdstuk over Maslow even als voorbeeld: Zijn belangrijkste quote is ‘Wat een mens kan zijn, moet hij zijn’. Tekstueel wordt uitgebreid ingegaan op zijn visie en natuurlijk is de Pyramide van Maslow afgebeeld, die de hiërarchie van behoeften weergeeft. In een kader wordt de context weergegeven: dat hij zich beweegt in de tak van de Humanistische psychologie, door welke wetenschappers hij geïnspireerd is geraakt of op welke visie hij verder bouwt. Vervolgens wie er weer op Maslows’ theorie is doorgegaan.
Naast de biografie van Maslow kan je als lezer veel plezier hebben van ‘Zie ook:’, met verwijzingen naar meer wetenschappers die op enige manier met deze zienswijze van Maslow verbonden zijn. Zo komt de opbouw en samenhang van een visie of theorie nóg meer tot leven.

Het Grote Psychologieboek is in 2011 oorspronkelijk verschenen in Groot Brittannië en is geschreven door zes mensen uit diverse disciplines: een klinisch psycholoog en hoofddocent psychotherapie, een docent filosofie en psychologie, een klinisch psycholoog en journalist, een businesspsycholoog en twee schrijvers die psychologie hebben gestudeerd.

Het boek telt ca. 350 pagina’s en is een ‘must have’ voor iedereen die zich (nog meer) wil verdiepen in deze wetenschap. Het nodigt steeds weer uit om over zaken na te denken, herinneringen op te halen of nieuwe kennis op te doen.
Is het bijvoorbeeld niet mooi om te beseffen dat alleen wij, de mensen, in staat zijn om terug te reizen in de tijd om over onze ervaringen na te denken? (Endel Tulving)

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow