Het laatste uit liefde

Maandag, 8 oktober, 2018

Geschreven door: Cathy Rentzenbrink
Artikel door: Agnes Eikema

In coma

[Recensie] In 1990 wordt Cathy’s broer Matty aangereden door een auto. Hij is zwaargewond en raakt in coma door dit ongeluk. Cathy en haar ouders zijn verantwoordelijk voor de slopende zorg, en willen maar één ding: dat Matty in leven blijft. Maar zijn coma is uitzichtloos. Wat heeft dit voor invloed op het gezin, hoe houden zij zich staande in deze moeilijke situatie. Cathy Rentzenbrink heeft haar verhaal opgeschreven met als resultaat het boek Het laatste uit liefde’

Een leven van iemand redden hoort mooi te zijn, maar het leven van iemand redden is soms niet altijd een juiste keuze. Zo ook als het gaat om de 17-jarige Matty. Door een tragisch ongeluk belandt Matty in het ziekenhuis waar de chirurg zijn leven redt. Al snel blijkt dat Matty’s gezondheid niet snel zal verbeteren. Hij verkeert dan ook in een “permanent vegetatieve staat”. Hoe ga je hier als naaste familie mee om? Natuurlijk blijf je hopen een reactie, een wonder. Maar wat als er na jaren liefdevolle verzorging nog geen enkele verbetering is te zien?

Cathy was onafscheidelijk van haar broer Matty en het ongeval valt haar zwaar. In eerste instantie neemt ze het nog luchtig op, want Matty blonk op alle fronten uit: intelligent, sportief en sociaal. Zo’n gezond en sterk persoon moet toch uit een coma kunnen ontwaken? Juist die wonderen die sporadisch voorkomen, dat zou toch dan juist bij Matty moeten gebeuren?

Cathy probeert haar leven zo goed als mogelijk op te pakken, net als haar ouders. Samen runnen ze de pub en daarnaast gaat Cathy studeren. Maar ze is het plezier in haar leven kwijt.

Geschiedenis Magazine

“Ons gezin leek wel een beetje op een auto. Met de vier wielen op de juiste plek, reden we mijlenver, zonder een vuiltje aan de lucht. Maar Matty’s band klapte  en wij drieën moesten dat compenseren om nog door te rijden. En nu reden mijn ouders weliswaar nog steeds voorop, maar met het definitieve verdwijnen van Matty’s wiel was ik een probleem wiel geworden: half leeg en niet langer in balans gehouden door mijn broer. Ik schraapte gewoon over de weg.”

Ze mist haar maatje, haar broer en het zielloze omhulsel dat Matty nu is confronteert haar met haar verlies en de uitzichtloze situatie. Ze wordt neerslachtig en heeft ontzettend veel moeite om haar leven op te maken. Na acht jaar intensieve en liefdevolle verzorging is het voorbij. Ze laten Matty zijn definitieve reis maken.

Cathy Rentzenbrink beschrijft op vakkundige wijze wat voor invloed het ongeluk van haar broer heeft gehad op haar en haar leven. Je weet van te voren dat dit verhaal geen happy end heeft in de zin dat Matty wonder boven wonder uit coma ontwaakt (dit is geen spoiler, maar staat gewoon vermeld op de achterflap). Toch blijf je nieuwsgierig naar het proces dat Cathy en haar ouders moeten doorlopen. Ze halen alles uit de kast om Matty te redden, het is bewonderenswaardig om te lezen dat ze nooit opgeven en altijd hoop blijven houden. Want als iemand sterft, is het iets wat je op den duur af kan sluiten. Maar welke invloed zal het op je hebben wanneer je je geliefde elke dag tegenkomt in een staat die je elke keer confronteert dat hij niet meer is wat hij ooit geweest was?

In het begin vond ik het verhaal van Cathy nog een beetje afstandelijk, ze beschrijft het minder met emotie dan naarmate het verhaal vordert. Je merkt dan dat ze zichzelf meer bloot durft te geven en dat maakt het verhaal beter. Ze deelt mooie herinneringen, grappige anekdotes maar ook de overwegingen bij het maken van moeilijke beslissingen en deelt haar verdriet met je.

Soms lijkt het net dat bepaalde gebeurtenissen vermeld zijn om het te vermelden en daardoor het verhaal volledig te maken (gedetailleerd maar beknopt). Ik kan begrijpen dat niet iedere ontwikkeling of gebeurtenis in je leven het vermelden waard is, maar wel noodzakelijk is om te vermelden bij een verhaal dat een deel van je leven beschrijft.

Het laatste uit liefde is liefdevol en bewonderenswaardig; een prachtige ode aan Matty.

Eerder verschenen op Boekenz