"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het lichte meisje en Seneca

Zaterdag, 10 juni, 2023

Geschreven door: Taco Veldstra
Artikel door: Mieke Schepens

Twee verhalen over liefde, misdaad en in elkaar geloven

[Recensie] Het lichte meisje en Seneca zijn twee gebundelde verhalen over de discriminatie van lelijke mensen en over muziek, liefde, doorzettingsvermogen, misdaad en in elkaar geloven. In de prelude lees je over het tot stand komen van het verhaal. Birute, 22 jaar, verzocht de auteur tijdens een bezoek aan zijn stamkroeg haar levensverhaal vast te leggen. Ze kennen elkaar op dat moment nog helemaal niet.

Op zijn vraag of ze niet wat jong is voor zoiets haalt ze hem over met haar antwoord: “Ze reageert door mij een verhaal te vertellen dat zo vol is van criminaliteit, foltering en prostitutie dat het fictie overschrijdt.” We luisteren ook veel naar muziek die we het meest vinden passen Birute’s verhaal. Haar leven is wreed en misdadig mooi. Maar wat het meest verbaast is dat zij van een crimineel die haar uitbuitte, Seneca’s Brieven moest lezen. Seneca spreekt voortdurend haar bemoedigend en met wijsheid toe waardoor ze alle liederlijkheid en folteringen kan doorstaan. 

Een mogelijke soundtrack
Het achttiende hoofdstuk is een overzicht van de in dit boek gebruikte aforismen van Seneca. Het klopt als een bus. Omdat Het lichte meisje en Seneca bedoeld is als boek en filmscript, staat achterin een mogelijke soundtrack. Het zou mooi zijn om deze op Spotify op te zoeken.

Dan het andere verhaal, Metamorfose. In het eerste van de tweeëntwintig lekker korte hoofdstukken lees je hoe George een bod krijgt op een boek dat hij nog moet schrijven. De intellectueel die al sinds hij een baby was erg lelijk is, weet al snel dat hij met zijn uiterlijk geen indruk op vrouwen zou maken. Contact met leeftijdsgenoten is ook uitgesloten en zelfs een baan vinden na zijn cum laude, universitaire studie Latijn en Grieks blijkt onmogelijk. Hij lijdt daar onder en ziet zijn lot niet meer veranderen.

Kookboeken Nieuws

Maar het ondenkbare gebeurt. Een plastisch chirurg tovert hem om tot een mooie man. Omdat hij George heet, lijkt het hem dat een metamorfose met het gezicht van George Clooney het meest voor de hand ligt. Een operatie volgt en hij komt er uit als een mooie man, die weer graag in de spiegel kijkt. 

Als mooie man lukt alles
Tijdens fysiotherapie wordt aangeraden om te gaan tennissen en door veel oefenen wordt hij langzaamaan een kampioen. En niemand herkent hem. Als mooie man lukt hem alles. Hij krijgt een baan bij De Bezige Bij en ook de liefde lacht hem toe. 

Kick Wilstra ziet hem tennissen en benadert hem. Hij heeft een nieuw racket ontwikkeld en is van mening dat George zeker iets aan een psychosomatische training heeft, die hem mentaal en fysiek weerbaar maakt. George stemt in en samen gaan ze aan het werk. Het wordt een groot succes, hij leert zich zelfs ontspannen met de mooiste muziek.

Muziek speelt door het hele verhaal een grote rol en de auteur beschrijft hoe een bepaald nummer steeds in je gedachten blijft, ongeacht wat je aan het doen bent. Het verhaal speelt zich grotendeels af in de tenniswereld. 

Maar geluk kan niet altijd voortduren. Het lijkt alsof de duivel er mee speelt en er vinden aanslagen op hem en zijn vriendin Suzanne plaats. George verdedigt hen tegen dit geweld en de overvallers raken flink gewond.

Wat ze dan nog niet weten is dat nadat de overvallers gearresteerd zijn, deze hen nog steeds in de gaten laten houden. Wraak? “De wraak moet in koelen bloede worden uitgevoerd. We zijn in onze eer gekrenkt en we worden binnen onze kring belachelijk gemaakt. Dat moet worden rechtgezet en we willen onze vrijheid terug”

Eerder verschenen op Graag gelezen