"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Het wolfje dat geen roedel nodig had

Zaterdag, 26 augustus, 2023

Geschreven door: Gaia Willemars, Anouschka Boswijk
Artikel door: Rita Pontororing

Alleen of samen de wijde wereld verkennen?

[Recensie] Wolfje mag niet alleen naar buiten. Wat wil hij dat graag. Neen, dat kan niet want wolven doen àlles samen. Zegt zijn vader.

“Wolfje keek naar buiten.”
In een soort kadertje kijken de ogen van klein Wolfje ons aan. Maar wat kijken die ogen verlangend naar buiten.

“Hij wilde zo graag de wereld in.” In weer een kleine illustratie kijk je uit het raam naar buiten, je kijkt als het ware de wereld in. Dat wat Wolfje wil.

Stelling en einde van het verhaal
De titel ‘Het wolfje dat geen roedel nodig had’ is een stevige bewering. Maar het gebruik van de verleden tijd ‘had’ geeft een subtiele aanwijzing om kinderen daar hun mening over te laten geven. Waarschijnlijk komen daar veel gedachtes bij op. Zeker tijdens het voorlezen van het boek.

Auteur Gaia Willemars vertelt op aandoenlijke wijze hoe Wolfje bezig is met het idee om zelf de wijde wereld in te gaan. Gaat hij eigenlijk wel helemaal alleen op pad? Is Wolfje wel alleen?

Het einde van het boek is min of meer open. Een aanknopingspunt om kinderen zelf hun mening te laten vormen.

Sterke illustraties
De zoektocht van Wolfje om er alleen op uit te trekken, wordt ondersteund door de treffende beelden van Anouschka Boswijk. Het zijn allemaal een soort plaatjes die de verbeelding laten spreken. Bijvoorbeeld de twee pagina’s waarbij je naar binnen kijkt en de wolvenroedel met z’n allen om tafel ziet zitten. De pagina ernaast zit Wolf in de deuropening : “Hij vraagt zich af of er dieren zijn die er wel alleen op uit gaan.”

Extra
Ook is het leuk dat er zoveel boeken afgebeeld zijn. Met grappige titels als ‘Daten met paarden’ of ‘Harry Otter’. Wat te denken van de voorbeelden van muziek die je kunt beluisteren ‘Leguaanard Cohen’. Of de pagina uit een boek met de illustratie van een meisjesbeer “Dit is Beara Parks. Zij is een hele bijzondere beer.”
Er staan eveneens uitspraken waarbij stil gestaan kan worden.

Misschien hebben kinderen ook een verklaring voor ‘Brus’, wie is ‘Brus’??.
Wolfje vraagt aan zijn Brus:
“Wil jij dan met me naar buiten?”
Zijn Brus zei: “Ik blijf liever even bij de rest.”

Het wolfje dat geen roedel nodig had is een prentenboek met een brede variatie aan aanknopingspunten. Die gevarieerdheid maakt dat dit prentenboek ook voorgelezen kan worden aan wat oudere kinderen. Dus niet alleen een prentenboek voor jonge kinderen. Wedden dat dit boek acht en negenjarigen eveneens aanspreekt?

Leesfragment



Voor het eerst verschenen op Bazarow

Het Weer Magazine