"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie geschiedenis & reisboek: Historische route Normandië

Woensdag, 20 maart, 2024

Geschreven door: Aad Spanjaard
Artikel door: Evert van der Veen

D-day

Operatie Overlord zoals de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944 heet, heeft hier in de kuststreek zeer duidelijke, blijvende sporen nagelaten. Overal zijn restanten van de strijd te zien: Duitse bunkers, caissons, tanks, musea, gedenktekens en begraafplaatsen. In de serie ‘Historische route’ is de vierde herziene druk van Normandië verschenen. Het boekje heeft een heldere indeling met onder andere de verschillende landingsstranden maar ook het vervolg van de geallieerde opmars krijgt aandacht. Historische route Normandië biedt een compact overzicht van de strijd in Normandië, noemt daarbij veel plaatsen en belicht in kaders bepaalde gebeurtenissen, feiten en personen zoals Patton, Montgomery en Rommel. Heldere kaartjes laten het verloop van de geallieerde opmars zien.

Nadruk op geschiedenis
Er is veel historische informatie zodat de lezer goed geïnformeerd op pad kan gaan. Er zijn bekende plaatsen zoals Ste. Mère-Eglise, waar de iconische parachute nog aan het dak van de kerk hangt en St. Lô, dat een sleutelpositie innam omdat men vanuit deze plaats verder kon oprukken. Indrukwekkend en destijds berucht was Pointe du Hoc, een zwaarbewapend Duits verdedigingsnest dat moeilijk kon worden ingenomen. Berucht is Omaha Beach waar 6 juni zo’n 2000 Amerikaanse soldaten omkwamen in de harde strijd.Van 6 juni tot 25 augustus 1944 zijn er in totaal 1.2 miljoen Amerikaanse en 800.000 Britse en Canadese soldaten in Normandië aan land gekomen.

Begraafplaatsen
Indrukwekkend is het grote aantal begraafplaatsen. Er zijn veel kleinere maar ook grote zoals de Amerikaanse bij Colleville-sur-Mer (9837 graven) en bij Saint James (4410 graven). Nog groter zijn de Duitse begraafplaatsen bij La Cambe (21.300 graven) en bij Champigny St – Andre (20.164 graven). Er zijn in totaal 124.414 Amerikaanse soldaten gesneuveld en 82.356 Britse en Canadese soldaten omgekomen. Aan Duitse zijde vielen 210.000 soldaten. Ook de Franse bevolking heeft onder de invasie geleden: er vielen 15.000 tot 20.000 slachtoffers.

In een reeks met de titel ‘Historische route’ verwacht je een goede routebeschrijving. Een meerdaags programma met uitgezette routes die langs belangrijke plaatsen en musea voert, zou welkom zijn. Veel mensen willen hier graag enkele dagen aan besteden en dan dit een mooi hulpmiddel zijn. De routebeschrijving aan de hand van de militaire kaartjes is echter niet zo duidelijk te volgen en geeft geen indicatie van wat de lezer op een dag kan doen. De lezer heeft er een andere kaart bij nodig om z’n eigen plan te maken en moet zelf een dagprogramma samenstellen. Het is dan ook jammer dat de lezer door dit boekje niet voldoende wordt geholpen. Desondanks voorziet het boekje wel in een behoefte want dit is nu de vierde druk.

Yoga Magazine

Er is voor deze reeks gekozen voor een klein formaat. Dat is natuurlijk handig mee te nemen maar het heeft ook de nodige nadelen: de tekst is klein afgedrukt en dat is onderweg / buiten toch wat lastiger lezen. De – historische – foto’s zijn hierdoor ook erg klein van formaat. In een grotere uitgave zouden die beter tot hun recht komen en dat verdienen ze ook.

Aad Spanjaard was (pop)fotograaf en maakte platen- en CD hoezen en boekomslagen. Hij publiceerde eerder in de reeks ‘Historische route’ De Slag om Ieper en De Ardennen.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Leesadvies voor jongeren

The longest day: dé film over D-day die je toch eens gezien moet hebben. Maar om het écht te zien en te ervaren, kun je beter zelf naar Normandië gaan. Dit boekje geeft veel historische informatie.