"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie: Ik beleef het leven zoals jij

Zondag, 12 november, 2023

Geschreven door: Guy Van Damme
Artikel door: Bianca Brummelhuis

De alledaagsheid van het leven!

In het voorwoord van deze bundel geeft schrijver Guy Van Damme aan dat de gedichten zijn geschreven zonder literaire pretentie. De bedoeling is eerder gedachten delen en mensen laten nadenken over bepaalde boodschappen. Ook is het de bedoeling dat de gedichten herkenbaar zijn voor veel mensen.

Soms deelt de schrijver zijn kijk op de wereld en soms gaat het over iets dat echt is gebeurd. Soms wordt de lezer aan het denken gezet. Er worden veel verschillende thema’s gebruikt in de bundel. Sommige gedichten getuigen van veel verdriet, de meeste andere zijn weer optimistisch. Er staan gedichten in de bundel over persoonlijke herinneringen en gevoelens, maar ook gedichten met een beeld over wat voor maatschappij de schrijver graag zou zien.

Schema
De schrijver gebruikt regelmatig een rijmschema waarbij alle regels op elkaar rijmen. Dit is niet mijn favoriete schema, omdat daardoor soms het ritme verstoord wordt en er gezocht moet worden naar rijmwoorden die dan niet altijd precies passen. Dit is uiteraard mijn persoonlijke mening. Voor mij was het dus fijn dat er ook veel gedichten in de bundel staan met een ander rijmschema of een vrije versvorm. Wel is in alle gedichten, ongeacht het rijmschema, de boodschap sterk en de bedoeling komt goed over. De gedachten van de schrijver worden overtuigend gebracht, maar tegelijkertijd is er de ruimte om het er niet mee eens te zijn.

Er worden soms veel en soms juist weinig woorden gebruikt om een punt te maken. Sommige gedichten beslaan meer dan een pagina, andere slechts enkele regels. Beide hebben hun charme. De schrijver beheerst in ieder geval de kunst om ook in enkele regels een sterk verhaal neer te zetten.

Boekenkrant

Ogen
Mensen laten nadenken over bepaalde boodschappen is ook gelukt. Regelmatig werd ik verrast door een bijzondere kijk op een bepaald thema.

De bedoelingen van deze bundel worden wel waargemaakt. De gedichten zijn herkenbaar, de gedachten van de schrijver helder en overtuigend en de gedichten zetten je soms aan het denken. Literair gezien is het ene gedicht sterker dan het andere, maar de pretentie was ook niet om een literaire bundel te schrijven.

Eerder verschenen op DrunkInkt


Laat hier je reactie achter:

2 reacties op “Recensie: Ik beleef het leven zoals jij

  1. De auteur zoekt positiviteit in het dagelijks leven. Voor mij persoonlijk leest deze bundel vlot. De auteur schrijft geen poëzie ( dit ambieert hij niet), maar wel eerlijke en begrijpbare proza.

    In vergelijking met een roman, waar de inhoud over één verhaal of thema handelt, leent een gedichtenbundel zich toe om diverse thema’s aan te kaarten. Wat uiteindelijk de bedoeling was en is van de auteur.

    De thema’s die in zijn bundel aan bod komen hebben een onderliggende boodschap waarbij de lezer uitgenodigd wordt om over het thema kritisch te reflecteren en te confronteren met zijn eigen ervaringen. Vandaar dat ik per leesbeurt slechts 1 à 2 teksten heb gelezen. Dit geeft hij ook aan in zijn intro, namelijk “Ga ergens rustig zitten, laat u niet storen en geniet bij teugjes van iedere tekst. Liefst niet in één adem de ganse bundel lezen”.

    Eenvoudige thema’s lenen zich toe om tot een dieper en rijker begrip te komen, om een andere kijk te bieden op je onmiddellijke omgeving en om de emotionele beleving te activeren.

    Zoals:

    – een bank in een park. Deze kan verschillende functies hebben waardoor het respect om een bank niet te beschadigen hopelijk toeneemt. Want dit is dan uiteindelijk de boodschap.

    – een bloeiende toverhazelaar die op een grijze winterdag schittert. Toevallig voel je je die dag depri, maar bij het zien van de gele bloemen op deze grauwe dag krijg je misschien een positieve boost waardoor je humeur verandert.

    – het drinken van een kopje koffie. Een goed begin van de dag.

    – met je partner op een zondagochtend ontbijten. Niets moet, alles mag.

    – een pakje friet. De aanloop om op een bepaalde dag een bezoekje aan de friettent te brengen kan eindigen in een festijn.

    – soms vraag je je af “ik in de wereld, ja hoe zit dat?”. Hij geeft zijn visie en nodigt de lezer om hierover te reflecteren.

    De cover verdient ook een pluimpje:

    Ook de zeer mooie cover vind ik meer dan geslaagd. Het is een duidelijke link met de inhoud van de bundel. De denker die toch “zwaar” over het dagelijks leven denkt (wereldbol op de ballon en matrozenpet) en de nar – bewust achter de denker – die de problemen tracht te relativeren. Er werd duidelijk heel goed nagedacht over het ontwerp van de cover. Trouwens… de kleuren vormen ook een aantrekkingskracht van deze bundel. Ik ben een grote liefhebber!

  2. De prozateksten (niet verwarren met poëzie) bieden veel variatie, wat maakt dat ze geschikt zijn voor een breed publiek. Tegelijkertijd hebben zij een duidelijk thema: alledaagse gebeurtenissen en overpeinzingen. Ook zijn de teksten steeds positief en brengen ze een glimlach op het gezicht van de lezer, zelfs als deze even chagrijnig is. De bundel moet uitdagen, aan het denken zetten; ze moet je denk-, gevoels-, ervarings- of belevingswereld verruimen. De teksten zijn bewust geschreven zonder literaire pretentie (verstaanbaar voor iedereen). De auteur sleept je mee in zijn levensbeleving en kijk op het leven. Borrelend uit eigen emoties over emoties. Hij nodigt de lezer uit om kritisch over het leven te reflecteren, over handelingen van mensen, over gebeurtenissen, over emoties, over… De auteur is geslaagd in zijn opzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.