"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Recensie mens&maatschappij: Ik beloof je dat ik honderd word

Zaterdag, 16 december, 2023

Geschreven door: Peter R de Vries, Royce de Vries
Artikel door: Evert van der Veen

Persoonlijk betrokken bij misdadigers

Peter R de Vries hield de laatste anderhalf jaar van zijn leven – 5 maart 2020 tot 5 juli 2021 – een geheim logboek bij. Toen hij 6 juli 2021 werd neergeschoten, overleed hij aan de gevolgen hiervan.

In het uitgebreide verslag van Ik beloof je dat ik honderd word leren we Peter R de Vries kennen als vertrouwenspersoon in zijn rol als lid van het verdedigingsteam van Nabil B. Er zijn vele contacten met advocaten maar er is ook sprake van moeizame verhoudingen met het Openbaar Ministerie.

Zijn zoon Royce beschrijft in zijn dagboek naast zijn werk als advocaat ook over het gezinsleven en zijn persoonlijk leven. Zo leren we Peter R de Vries kennen als familiemens, de reizen die hij samen met Royce maakt en hun passie voor voetbal en duiken. Zijn verhaal “… laat het contrast zien tussen het leven dat mijn vader leidde als crimefighter en als familieman” (p. 17).

Royce heeft een keuze uit het geheime logboek van zijn vader gemaakt en dit aangepast, samengevat en toegelicht. Gevoelige informatie is weggelaten en de namen van sommige personen zijn veranderd. Royce begon in 2017 een advocatenkantoor.

Yoga Magazine

Het logboek bestond “… niet alleen uit waarnemingen, gevoelens, beschouwingen of ervaringen van mijn vader, maar ook uit complete WhatsAppuitwisselingen, processtukken, nieuwsartikelen, brieven, e-mails en andere documenten”(p. 18).

Veiligheid
De persoonlijke veiligheid van Peter en Royce is vanaf het begin dat zij bij de zaak van Nabil B betrokken raken, een belangrijk aandachtspunt én een zorg die ook later regelmatig terugkeert als daar aanleiding toe is. Er wordt afgesproken dat zij op aanvraag begeleiding van de politie krijgen en dat is een compromis want de politie stelde permanente beveiliging bij alle reisbewegingen voor.

Opvallend is dat Peter en Royce zich niet zo druk maken om hun veiligheid. Toch schrijft Royce op 14 mei 2019: “Bijna jaarlijks ontvangen mijn moeder, zus en ik een e-mail van mijn vader met de mededeling ‘dat er weer wat speelt’ op het gebied van zijn veiligheid”(p. 67). De aanslagen die op Pim Fortuyn, Theo van Gogh en anderen worden gepleegd, hebben wel de nodige impact op hen. 2 augustus 2020 hoort Peter dat hij op een ‘dodenlijst’ staat maar vervolgens hoort hij dat er “geen reden is om de veiligheid aan te scherpen” (p. 245).

Opvallend zijn de vele ontmoetingen, gesprekken en vormen van overleg tussen Peter en andere betrokkenen bij rechtszaken. In het geheime logboek van Peter worden al deze contacten met advocaten, justitie en politie uitgebreid beschreven. Ook de media vragen veel aandacht want Peter is een bekende Nederlander die vaak in het nieuws is en daarom veel in talkshows aanwezig is. In alles komt naar voren dat er achter de schermen enorm veel contacten zijn die soms niet zo nuttig lijken maar wel veel energie en tijd vragen.

De lezer krijgt via dit boek wel een indruk van hetgeen er zich achter de schermen afspeelt en de verwikkelingen en irritaties die dit nogal eens met zich meebrengt.

Neergeschoten
Aangrijpend is het hoofdstuk met de titel “Royce, je vader is neergeschoten” dat de dagen dat Peter in het ziekenhuis ligt, beschrijft en de voorbereidingen voor zijn afscheid. De volledige speech die Royce houdt, is in het boek opgenomen. Hieruit wordt nog eens duidelijk dat zij een bijzonder hechte band hebben.

Nadat Royce aandringt op een breder onderzoek maakt minister Yesilgöz excuses voor fouten die er rond de beveiliging van Peter en anderen zijn gemaakt. Dit zeer uitgebreide boek is onderhoudend geschreven en brengt de lezer dichter bij de gerechtelijke procedure van misdadigers en alles wat zich achter de schermen afspeelt. Het boek heeft twee mooie fotokaternen in kleur.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow