Ikigai - Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Zondag, 18 november, 2018

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Sjors van der Meer

Het gelukkige leven van de Okinawanen

[Recensie] De reden waarom we ‘s ochtends opstaan. Oftewel; Ikigai. Het boek kan jou weg wijzen naar tevredenheid, geluk en betekenis in het leven zodra je een heldere en duidelijke Ikigai hebt.

Twee schrijvers constateerden dat men aan het zoeken blijft naar de zin van wat we doen en beleven. Ze stelden zichzelf de vragen als: Wat is de zin van het leven? Is het louter een kwestie van dagen toevoegen aan mijn bestaan of heb ik een hogere missie in de wereld? Waarom weten sommigen wel wat ze willen en leven gepassioneerd, terwijl anderen wegkwijnen in verwarring? Het bracht ze bij het Japanse concept: Ikigai. Van daaruit nemen de schrijvers je mee met de kunst van het lange leven met het Japanse eiland Okinawa als voorbeeld. Stress, blanke huid, mediteren, vrije tijd, levensstijl, voeding, Oosterse oefeningen, werken en tradities zijn thema’s die aan de basis staan van het lange leven. De vergelijking met de Okinawanen wordt gemaakt en hoe jij als lezer dit principe in je leven kunt toepassen. Je wordt aan het denken gezet en verder geholpen met opsommingen, quotes en ervaringen van de meesters van het lange leven.

Zo werden hoogbejaarden geïnterviewd naar hun levensfilosofie die de volgende inzichten aan het licht brachten:

1. Maak je geen zorgen
2. Goede gewoonten
3. Elke dag je vriendschappen onderhouden
4. Leven zonder haast
5. Optimisme

Foodlog

Met tal van andere opsommingen over hoe de Okinawanen leven, krijg je handvatten die je kunt toepassen in je eigen levensstijl. Ik probeerde regelmatig te reflecteren naar mijn huidige levensstijl en begon mijn zoektocht naar Ikigai. Het gaat om het bereiken van de ‘flow’ de focus op één taak, in tegenstelling tot het multitasken dat eigenlijk de boosdoener is volgens de schrijvers. Ik doe intensief aan marathonschaatsen, ik denk dat dit mijn doel is in het leven en waar ik iets mee kan bereiken. Denk aan de Elfstedentocht die ooit weer gaat komen en die uiteraard iemand zal gaan winnen. Het is voor mij ook tegenstrijdig omdat het boek topsport niet stimuleert maar juist matig intensief sporten aanraadt. Ik ben ook een student die leeft naar de deadlines, wat de nodige stress oplevert, het studeren is mijn tweede flow, zodra ik er eindelijk mee aan de gang ga. Bill Gates beweert dat hij elke avond de afwas doet, wat zijn micro-flow is. Hij zegt dat hij ervan geniet, dat het hem helpt te ontspannen en zijn hoofd te ordenen. De gedachten naar je eigen levensstijl wordt gemaakt.

De Okinawanen staan vroeg op, doen aan Radio Taiso, Yoga, Tai Chi of Qi Gong maken vervolgens ontbijt, begroeten elkaar, werken in de moestuin en zoeken elkaar naarmate de dag vordert op om te lachen en te leven. Daar tegenover staat mijn ochtend op de fiets of op school, rustmoment met Facebook op de bank en een lange autorit naar de schaatstraining. Een schrijnend contrast waar ik ook mijn lessen uit ga trekken. Ik denk bijvoorbeeld aan het 80% vol eten bij de maaltijd in plaats van net dat schepje teveel zodat je nog netaan je stoel uit kan kruipen. Ik denk aan de zonnegroet beweging in de ochtend waardoor je je voorbereid op een fantastische dag in plaats van zo lang mogelijk in bed blijven liggen en een sprintje moet trekken om de trein te halen.

Ik zal het verklappen, ik ben ook in Okinawa geweest. Het overtuigde mij de bestseller te pakken en me meer te verdiepen in de meesters van het leven, waar ik tijdens mijn bezoek aan Okinawa weinig mee in aanraking ben geweest. Ik hield mij naast het verdiepen in de cultuur vooral bezig met de parelwitte stranden. Misschien voor jouw ook nòg een reden om Okinawa te bezoeken en de waarheid onder ogen te zien. Mij inspireert het de waardevolle lessen uit het boek op te schrijven, naast mijn bed te leggen en in de ochtend daadwerkelijk wat mee te doen. Het inspireert mij om het beter te doen dan gisteren en misschien vandaag wel Ikigai te vinden.

Ikigai is een makkelijk leesbaar boek waar je snel doorheen bent, maar ik zou het maar niet te snel lezen, want dan vergeet je de tips. Het zal je zeker gaat inspireren en aan het denken zetten over je huidige levenstijl. Als je er open-minded mee omgaat zal je er nog wat van leren ook.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles