"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Instagirl

Maandag, 25 november, 2019

Geschreven door: Annette Mierswa
Artikel door: Peter van Bavel

Echte vriendschap deel je met echte vrienden

[Recensie] De ouders van Isabelle hebben veel ruzie. Uiteindelijk vertrekt haar vader niet alleen uit huis maar ook naar Tokyo. Isabelle (Isi) voelt zich eenzaam en neemt haar moeder kwalijk dat er al snel een nieuwe partner is. Ze wordt steeds meer onzeker totdat de hipste meid uit de klas haar ziet staan. Kim biedt uitdaging, zelfvertrouwen en leert Isabelle een andere kant van zichzelf te laten zien.

Uitgeverij de Fontein weet mij telkens weer te verrassen met hun boekreleases. Naast vrolijke en vertederende kinder- en voorleesboeken is er ook veel ruimte voor maatschappelijke thema’s voor de jongvolwassenen en jeugd.
Daar waar kinderboeken in mijn jonge jaren (Er was eens) niet altijd tot de verbeelding spraken en actualiteit uitademden, is dat nu zeer zeker het geval. Die pluim wil ik de uitgever graag geven.

Dit boek trok direct mijn aandacht omdat met een dochter van vijftien het hebben van likes op social media bijna belangrijker is dan echt tijd met je vriendinnen door te brengen. De omslag heeft een hoog Instagram gehalte en dat komt niet alleen door de titel. Inmiddels is Instagram alweer minder populair dan Snapchat maar dat mag de pret niet drukken.

De zoete omslag om dit hardcover prachtig uitziende boek oogt wat vreemd in de handen van een tweeënvijftigjarige man en daar heb ik maling aan. ‘Je blijft jong wanneer je de afstand tot de jeugd zo klein mogelijk houdt’. Zo hoop ik het geheim van de eeuwige jeugd te vinden.

Boekenkrant

Het boek is naast razend actueel ook ontzettend eigentijds vormgegeven. Veel gebruik van wisselende lettertypes en social media gesprekken worden weergegeven zoals dat op je smartphone gebeurt.

Het verhaal is geloofwaardig en is schokkend om te lezen. Wanneer je hele kleine kinderen hebt, zie je allerlei gevaren op tafel, gootsteenkastjes en speeltuinen. Wanneer de kinderen groter worden groeien de zorgen en gevaren met ze mee. Het social mediadeel is een groot gevaar. In vroegere tijden was je populair wanneer je werd uitgenodigd op feestjes en om te komen spelen. Tegenwoordig bepalen het aantal likes en het aantal contacten op internet (hier worden ze vrienden genoemd) hoe populair je bent.

Naast anonieme mannen die zich voordoen als jonge gasten, loverboys en verslavingen is er in dit boek aandacht voor het gevaar van manipulatieve vriendschap. Met alle gevolgen. Een harde en wijze les voor Isabelle. Hopelijk ook voor de lezende doelgroep.

Een verhaal dat je eigenlijk niet wilt lezen.

De invloed van de verkeerde mensen op het welzijn van je eigen kinderen is vreselijk om te lezen. Kinderen zijn en voelen zich kwetsbaar en vaak wordt dit aangevuld met onzekerheid en een minderwaardigheidsgevoel. Onzekerheid leidt tot de sterke wens en wil ergens deel van uit te maken. Hier ontstaan de risico’s. Risico’s door een beperkt zelfbeeld en wellicht een instabiele situatie thuis.

Annette Mierswa vraagt op professionele wijze aandacht voor het vroegtijdig signaleren van deze problematiek bij de risicogroep zelf. Ik hoop dat heel veel jonge meiden dit boek zullen lezen. Dat het mag bijdragen aan een stukje bewustwording en alertheid die voorkomt dat je alles gelooft en vertrouwt. Veel is niet wat het op voorhand lijkt. Zo is het ook met vriendschap en aandacht. Echte vriendschap deel je met echte vrienden. En niet met virtuele. Dit boek krijgt van mij vier likes eh…sterren. En nu ik de recensie heb geschreven, leg ik het boek bij mijn dochter op de kamer. Met de tip het niet te lezen.

Eerder verschenen op Perfecte Buren