Julie bakt hartig en zoet

Zaterdag, 2 april, 2022

Geschreven door: Julie Van den Driesschen
Artikel door: Marlene Bijlsma

Bakken zonder stress

[Recensie] Julie Van den Driesschen is een thuisbakker die zichzelf alles heeft geleerd. Ze erfde haar liefde voor bakken en koken van haar oma en won in 2018 Bake off Vlaanderen. Ze schreef daarna samen met Denise Kuppens het boek Julie bakt – hartig en zoet herbeleeft ze de herinneringen aan de baksels in haar jeugd met zestig recepten. Ze focust op smaak een laat de afwerking nonchalant. Het draait dus om bakken in eenvoud, zonder stress.

Het bakboek is onderverdeeld in hartig en zoet. Het zoete deel telt de meeste recepten. De liefde van Julie voor de Britse en Amerikaanse keuken zie je terug in Sheperd’s pie, maisbrood, no bake cheesecake, ‘s mores pie of scones met cheddar en tijm. Het receptenboekje van haar jong overleden grootmoeder vormt een tweede inspiratiebron met voorbeelden zoals biscuit à la grand-mùre of Martha’s mousse au chocolat en kastanjetaart.

Koekjes, taarten, hoofdgerechten, desserts en hapjes staan vrolijk door elkaar. Julie bakt nodigt uit tot veelvuldig bladeren. Ben je op zoek naar iets specifieks kijk dan in het register op ingrediënt. Julie blijkt een liefhebster van banaan in gebak; er komen maar liefst vijf verschillende baksels met banaan voor.

Ook al delen we dezelfde taal, Vlaams is hier en daar toch echt verschillend net als onze cultuur. Realiseer je dat wanneer je de recepten en de verhalen leest. Zo kennen wij geen cassonadesuiker (lijkt op onze basterdsuiker) of bloemsuiker (ik vermoed poedersuiker) en koop je in de Nederlandse supermarkt gegrilde paprika in pot in plaats van in blik. Wat een ‘videeke’ is heb ik echt op moeten zoeken: het blijk vol-au-vent oftewel een kippasteitje te zijn. Door de mooie grote foto’s lopen de beschrijvingen soms over meerdere pagina’s. Maar nergens krijg je het idee dat iets moeilijk is of ingewikkeld, zelfs niet bij het zelfgemaakte bladerdeeg. En van Julie mag je ook een rol kant-en-klaar bladerdeeg kopen, gelukkig.

TijdvoorTijdschriften

Komend weekend hebben we hier thuis een verjaardag te vieren; hoera het mag weer! Julie bakt – hartig en zoet komt dus goed van pas. Voorlopig hebben we de limoentaart en de ‘s mores pie uitgekozen als favoriet. Maar dat kan zo weer veranderen want het boek staat vol met recepten die je wil maken.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl