"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Juliette, kroniek van lust en pijn

Zaterdag, 2 juli, 2022

Geschreven door: Catharina Windemeijer
Artikel door: Hanneke van de Water

Interview met Catharina Windemeijer over haar nieuwe boek

”Het boek raakt, maakt donkere stukken los, maar eindigt toch positief waardoor lichtpuntjes gezien worden.”

[Interview] Onlangs verscheen het derde boek van de Amsterdamse auteur Catharina Windemeijer. Juliette, kroniek van lust en pijn verhaalt over Juliette die opgroeit te midden van de seksuele revolutie in de jaren zeventig. Uiteraard heeft dat zijn weerslag op het leven van het hoofdpersonage. Eerder schreef Windemeijer Het bommenmeisje en Schaduw van de liefde. De verschijning van de derde telg van deze auteur, trok mijn aandacht. Een boek over seks. Zou het een volgende Vijftig tinten… zijn? Welnu, inmiddels kan ik u  verzekeren dat dát niet het geval is. Juliette, kroniek van lust en pijn is namelijk veel meer dan een boek over seks. Het is ook een zoektocht naar liefde en verbinding. Juliette kent een jeugd met weinig liefde en geborgenheid en die bieden Juliette een vrijbrief om steeds extremere ervaringen op te zoeken om zichzelf te kunnen voelen. Juist daardoor raakt ze steeds verder verwijderd van haar gevoel, waarin beangstigende emoties zich vervormen tot  innerlijke demonen die haar opjagen van de ene seksuele ervaring naar de volgende. Ze zoekt de  duisternis op van hardcore clubs en pornografie. Catharina Windemeijer maakt met dit verhaal voelbaar hoe het proces van zelfdestructie steeds  vaker toeslaat en Juliette brengt tot op de bodem van haar eigenwaarde, waarin ze de keuze heeft  om helemaal kapot te gaan of te leren van zichzelf te houden. Juliette, kroniek van lust en pijn is  een rauwe roman die het leven van Juliette, die ondanks alle vrijheid in die tijd, niet gelukkig is en de  liefde mist. Een roman die een prachtig tijdsbeeld toont van de heftige, seksuele revolutie, maar  tevens de diepte ingaat op zoek naar het meisje achter de vrijgevochten hoofdpersoon Juliette. Ik las dit boek en was onmiddellijk geïntrigeerd; gepakt door het verhaal. Met deze vrouw wil ik in gesprek. Tot mijn grote genoegen staat Jayanti van der Meer (de werkelijke naam van de auteur) direct open voor een interview. Wij spreken elkaar voorafgaande aan haar boekpresentatie in Sexyland in Amsterdam op 25 mei jl. Een charismatische, kleurrijke vrouw begroet mij in de deuropening van sociëteit Sexyland. We besluiten ons gesprek te voeren in het restaurant van Sexyland. Terwijl wij door het trappenhuis lopen, vertelt Catharina verwachtingsvol over haar boeklancering die avond en de gasten die een rol  hebben in het geheel. Een van hen, Xaviera Hollander, spreekt al snel tot de verbeelding. 

Wanneer wij onze plek hebben bereikt, stel ik Catharina mijn eerste vraag:  Juliette, kroniek van lust en pijn gaat over zoveel meer  dan alleen seks. Ben je niet ‘bang’ dat mensen al snel de  vergelijking maken met boeken als de vijftig tinten reeks?

“Eerst wel, maar nu niet meer, omdat het wel duidelijk is  dat het boek een stuk dieper gaat en niet koketteert met slaapkamer bdsm. Er wordt ook nergens aan 50 tinten  gerefereerd. De positieve reacties zeggen genoeg. En zeker wanneer men zegt dat mijn verhaal zoveel diepgang heeft.” 

Boekenkrant

Je hebt jouw boek gelanceerd bij sociëteit Sexyland in Amsterdam. Vanwaar deze locatie?’

“Het advies van de uitgeverij was om een locatie te zoeken die aansloot bij de sfeer van het boek.  Mijn uitgever opperde Yab Yum. Die heb ik eerst geprobeerd. Vervolgens kwam mijn dochter met het  idee om de lancering bij Sexyland te doen. Wat ik leuk vind aan deze locatie is dat het refereert aan  jeugd, leven, sexy zijn, experimenteren, alles kan, alles mag. Een proeftuin, vrij en onderzoekend. Ik  wil met mijn boek graag aansluiten bij de generatie van nu die dezelfde uitdagingen tegenkomt als ik  in de jaren ‘70. En ook weer anders. Sexyland ademt ook een beetje de sfeer van de haren 70” 

Hoe zijn de eerste reacties op jouw boek?

“Heel positief. Ik krijg vooral reacties van vrouwen over dat ze het boek intens vinden en dat het veel  los maakt. Mannen reageren meestal dat ze het spannend en gedurfd vinden en enkelen bekennen,  een beetje beschaamd, dat ze geil werden van sommige scenes.” 

Wat heb je voor ogen met jouw boek? Wat wil je ermee bereiken?

Precies wat ik terug krijg in de reacties. Het boek raakt, maakt donkere stukken los, maar eindigt toch positief waardoor lichtpuntjes gezien worden. Ook mannen voelen zich geraakt. Mijn doel is dat iedereen  die het boek leest, verborgen stukken in zichzelf, waar  ze zich voor schamen, aan het licht brengt zodat ze  kunnen helen. Zo helen we ook een stukje donkerte in  de wereld.” 

In hoeverre bevat Juliette, kroniek van lust en pijn’ autobiografische elementen? Je bent namelijk in  dezelfde periode opgegroeid als Juliette.

“Het boek bevat zeker autobiografische elementen, vooral omdat het over de tijd gaat waarin ik ben  opgegroeid, maar niet alle gebeurtenissen zijn autobiografisch.” 

Kende je Xaviera Hollander al, of heb je haar benaderd naar aanleiding van het verschijnen van jouw  boek?

“Ik kende haar van naam. Ik heb haar geschreven of ze naar mijn boekpresentatie wilde komen en  toen belde ze ineens op. Niet veel later zat ik bij haar thuis. Ik vind haar een hele hartelijke vrouw, die  seks als handelsmerk had. Natuurlijk is ze nu heel wat jaren ouder, maar nog steeds heel  flamboyant.” 

Wil je iets vertellen over jouw thuissituatie (getrouwd, kinderen etc.)

“Ik ben inmiddels 70 jaar en heb 23 jaar een relatie gehad – waarvan vijf getrouwd – met de vader van  mijn twee kinderen; een zoon van 36 en een dochter van 33. Beiden hebben zij een dochter van nog geen jaar. Ik ben opgegroeid in een voorstadje van Den Haag. Ik heb de Theaterschool doorlopen en  als regisseur enkele voorstellingen gemaakt. Daarna heb ik jarenlang als reintegratiecoach gewerkt. In  1971 beleefde ik het bommenavontuur waar ik in 2010 mijn eerste boek over schreef; Het  bommenmeisje, dat werd uitgegeven door Uitgeverij Ad Donker. In 1999 heb ik mijn goeroe Sri Vasudeva ontmoet. Die ontmoeting veranderde veel in mijn leven. Daarover publiceerde ik in 2011  het boek Schaduw van de liefde, bij Ten Have. Inmiddels heb ik al zes jaar een fijne nieuwe partner met wie ik sinds december in Tweede Valthermond, in Drenthe, ben gaan wonen na ruim 40 jaar Amsterdam. Dat  bevalt ons prima. Het is hier heerlijk rustig.”

”Waar en wanneer schrijf je het liefst?”

Op dit moment ben ik zo druk met promotie van Juliette dat ik niet aan schrijven toekom. Ik heb wel  twee maanden in een tentje geschreven en een paar weken op Tenerife. Normaal gesproken schrijf ik  elke ochtend op een zolderkamer in mijn huis. Ik heb graag stilte om me heen, maar als ik eenmaal  schrijf, komen de woorden vanzelf.” 

‘In welke setting kreeg je de meeste/beste ideeën voor je boek?’

“Tijdens het schrijven zelf. Dan gebeurt het. Dan komen het verhaal en de personages tot leven. Dat  houdt overigens ook een risico in, want soms gaat het verhaal met mij op de loop. Inspiratie krijg ik  overal: op de fiets, in bad, voor het slapen gaan en zelfs wanneer ik aan het mediteren ben.”

Is er een volgend boek in wording?

“Ja, ik heb al het grootste deel van een kinderboek klaar. Dat verhaalt over een meisje dat op zoek  gaat naar haar overleden vader in het Hiernamaals. Echt een heel ander boek dan Juliette, maar zo  leuk om gewoon volop vanuit je fantasie te schrijven. Zij reist eerst door de zeven hemelen en daalt  uiteindelijk af naar de onderwereld. Dat laatste deel moet ik nog schrijven. Nu nog een uitgever  vinden voor dit boek.” —

Voor het eerst gepubliceerd in Bazarow Magazine

Meer informatie op  Catharina Windemeijer