"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Kamer 19

Donderdag, 10 maart, 2022

Geschreven door: Marc Raabe
Artikel door: Jeannie Bertens

Geheimen uit het verleden met verstrekkende gevolgen.

[Recensie] Kamer 19 is het tweede deel uit de reeks rond rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns, eerder verscheen Sleutel 17.

De zaal zit vol met genodigden voor de openingsfilm van de Berlinale. Maar in plaats van een animatiefilm krijgen de bezoekers iets heel anders te zien: een snuff-movie waarin een gruwelijke moord op een vrouw te zien is. Het slachtoffer is de dochter van burgemeester Keller. Tom Babylon en Sita Johanns nemen deel aan het onderzoek. Een onderzoek waarin het steeds lijkt alsof ze van buitenaf tegengewerkt worden. Dan wordt de dochter van een andere bekende Berlijner ontvoerd. Ook hij was aanwezig tijdens de openingsavond van de Berlinale. Is er een verband? Tom en Sita denken van wel maar dat gevoel wordt niet gedragen door hun meerderen.

In het eerste deel hebben we Tom al leren kennen als een gedreven rechercheur die het niet al te nauw neemt met de autoriteit van zijn meerderen. Hij volgt liever zijn intuïtie al dan niet ingefluisterd door Vi, oftewel zijn overleden zusje Viola. Sinds Tom vader is geworden is hij niet meer zoveel bezig met de verdwijning en dood van zijn zusje, maar af en toe duikt ze toch weer op in zijn gedachten. De verhaallijn rondom Vi, speelt door de serie heen, soms in flashbacks, soms in het heden. Een derde verhaallijn is het verleden van Sita. In het eerste deel van de serie zijn we nog niet zoveel over haar te weten gekomen, in dit tweede deel wordt dat ruimschoots gecompenseerd. Via flashbacks komen we te weten welke trauma’s Sita heeft moeten overwinnen om te komen waar ze nu staat. Raabe verweeft de drie verhaallijnen heel kunstig met elkaar, gedurende het verhaal worden de verbanden duidelijker. De korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven houden het leestempo hoog. Als lezer moet je wel tegen een stootje kunnen want het geweld van de gruwelijke startscène is nog maar het begin…

Raabe laat de lezer ook nadenken over keuzes maken. Het leven is niet altijd zwart-wit, er zijn ook veel grijstinten. Dat geldt ook voor het verschil tussen goed en kwaad. In dit verhaal spelen verborgen geheimen uit het Stasi-verleden van Duitsland een grote rol. Geheimen die het daglicht niet kunnen verdragen, geheimen waarvan de impact nu nog steeds voelbaar is in het huidige leven. Geheimen die dramatische gevolgen hebben. De auteur verweeft als geen ander die gevolgen in het verhaal. Hierin lijkt het getal 19 een cruciale aanwijzing te zijn in de moord op de dochter van de burgemeester. Ze is vermoord in de lift genummerd met 19 van het gebouw waarin de Berlinale plaatsvindt. Dat gebouw kent geen 19 liften, het getal 19 is er speciaal op aangebracht.

Wat is de betekenis hiervan? Dat blijft lang onduidelijk, maar in de spectaculaire ontknoping van het verhaal worden de verbanden duidelijk en vallen de puzzelstukjes op hun plek. Een spannende thriller waarin de personages van Tom en Sita goed psychologisch worden uitgediept. De overige personages blijven wat aan de vlakke kant, al leren we de terugkerende personages zoals de collega’s van Tom en zijn jeugdvriend Bene ook wat beter kennen. Drie-en-een-halve ster.

Eerder verschenen op Perfecte Buren

Boeken van deze Auteur:

Kamer 19

Sleutel 17