King

Zaterdag, 17 november, 2018

Geschreven door: Michel van Egmond
Artikel door: Theo Jordaan

Hoe een modale Afrikaanse voetballer uitgroeide tot publiekslieveling

[Recensie] Op 25 augustus 2017 verscheen van Michel van Egmond King, de biografie van Feyenoord speler Chris Gyan. Michel van Egmond beschrijft hierin het bewogen leven van de uit Ghana afkomstige oud-Feyenoord voetballer Chris Gyan. Michel van Egmond kennen we natuurlijk van de zeer succesvolle, aangrijpende en uitstekend geschreven portretten van Rene van der Gijp en Willem Kieft. En ook deze keer is Michel van Egmond erin geslaagd een zeer mooi portret te schrijven. King is trouwens een persoonlijker boek geworden. Michel van Egmond zelf heeft Chris Gyan van dichtbij meegemaakt vanaf het moment dat hij als jonge onwetende Ghanese voetballer bij Feyenoord begon, tot op de dag van vandaag.

King beslaat twee delen. Het eerste deel verhaalt over de voetballer Chris Gyan die kon uitgroeien tot één van de meest geliefde voetballers van Feyenoord. In het tweede deel wordt vertelt over zijn zeer bewogen leven na het voetbal, de financiële- en gezondheidsproblemen. Toen Chris Gyan bij Feyenoord begon, konden journalisten de voetballers nog van zeer dichtbij volgen. En dat is precies wat Michel van Egmond, als beginnend journalist en werkzaam bij de Feyenoordkrant kon doen. Ontluisterd is de manier waarop zaakwaarnemers en Feyenoord met Chris Gyan omgingen. Hij heeft jarenlang gevoetbald met een zeer laag contract. Ondanks het feit dat hij een van de meest geliefde voetballers van het Feyenoordlegioen was, verdiende hij vele malen minder dan vrijwel al zijn medespelers. Je kunt best stellen dat hij werd uitgebuit.

Maar Chris Gyan die zeer gelovig is, beschouwde het meeste wat er gebeurde als gestuurd door de hand van God. Zijn geloof zorgde ook voor een enorme vrijgevigheid. Of hij nu moest rondkomen van een karig of een beter inkomen, mensen die het minder hadden of in de problemen zaten, konden altijd op steun rekenen.

Mede door zijn vrijgevigheid raakte Chris Gyan na zijn voetbalcarrière in diepe financiële problemen. Een kleine kring van Feyenoord supporters hebben hem wel, voor zover mogelijk, geholpen. Zo kwam hij uiteindelijk aan een zware baan in de Rotterdamse haven. Vol overgave en zonder klachten voerde hij zijn werk uit. Tot het moment dat lichamelijke problemen ook dit onmogelijk maakte. Een tumor in zijn hoofd, zorgt voor epileptische aanvallen, waardoor Chris Gyan nauwelijks nog buiten zijn kleine huis kan en durft te komen. Opvallend is ook dat zijn liefde voor God en voor Feyenoord ondanks alles, nog steeds onvoorwaardelijk aanwezig zijn. Het boek van Michel van Egmond  heeft ertoe bijgedragen dat er nu veel steun en aandacht voor de situatie van Chris Gyan is gekomen en er alles aan gedaan wordt om hem en zijn gezin uit de financiële problemen te krijgen. Een deel van de opbrengsten van het boek zijn dan ook voor Chris Gyan bedoeld. En los van dit alles bewijst Michel van Egmond met King eens te meer dat hij een uitstekende schrijver is.

Foodlog

Eerder verschenen op Allesoverboekenenschrijvers.nl

King