Kleuren, kleuren, overal kleuren

Zaterdag, 12 november, 2022

Geschreven door: Julia Donaldson, Sharon King-Chai
Artikel door: Rita Pontororing

Vooruitkijken en terugkijken in kleur

[Recensie] In jubelstemming een recensie schrijven is misschien een tikkeltje overdreven. Neemt niet weg dat je waarschijnlijk ook in die stemming terecht komt bij het openslaan van Kleuren kleuren overal kleuren. De stevige omslag met een weliswaar kleurrijke afbeelding,  is daarentegen wat minder. Waarom? Druk en de cover laat het verhaal niet echt zien. Het meisje op de cover, zittend in een luchtballon suggereert dat ze rondvliegt en allemaal kleuren om zich heen ziet? Het meisje zien we wel terug in het verhaal, wat weer leuk is om dat te ontdekken.

Het boek verhaalt in elk geval over kleuren om ons heen wat de titel al verraadt. Het opent met een illustratie van een kleurenpalet waarbij Julia Donaldson begint te vertellen dat ze vandaag voor blauw kiest. Te zien op het kleurenpalet waarop haar kwast op blauw staat. Leuke originele wijze om de kleuren te benoemen en aan te wijzen.

In een persbericht van uitgeverij Volt is te lezen dat Donaldson heel bekend is van De Gruffalo. Eveneens noemenswaardig is Vogel Vliegop, niet zo bekend maar o zo mooi verteld. De auteur heeft in dit prentenboek Kleuren kleuren overal kleuren gekozen voor een eenvoudig verhaal op rijm.

Kijkgaatjes
Het boek bestaat uit prachtige bladzijden die je kunt uitklappen waarvan enkele pagina’s bestaan uit fraai uitgeknipte beelden. De uitklappagina’s verwijzen naar de genoemde kleur. Het lijken net kleine voorstellingen. Illustrator Sharon Khing-Chai heeft met de kleurenillustraties daar iets bijzonders van  gemaakt. Je blijft kijken.

De kleur die komt, wordt geïntroduceerd door een kijkgaatje. Grappig is dat kinderen door de gaatjes terug kunnen kijken naar de vorige kleur. Als voorlezer kun je die kleur ook terughalen. Vragen aan hele kleintjes of het kind de kleur terugziet en welke kleur dat ook al weer is.

Behalve een mooi boek is het eveneens een kwetsbaar boek. De pagina’s zijn gemaakt van wat steviger papier maar voor hele jonge handjes kan het ombladeren met enig risico gaan. Het voorzichtig omslaan geldt vooral voor de uitklappagina’s maar dat mag het plezier van het boekje samen bekijken en eruit voorlezen natuurlijk niet bederven.

Misschien gaat het creatieve gevoel bij kinderen na het voorlezen kriebelen en willen ze op de vraag van Julia Donaldson “Wat schilder jij vandaag?” antwoord geven met een schilderwerkje.

Een aanrader, dit prentenboek met de uitklappagina’s die uitnodigen tot samen kijken, praten en creatief aan de slag gaan.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Wordt Vervolgd