‘Knap voor een dik meisje'

Donderdag, 27 juni, 2019

Geschreven door: Tatjana Almuli
Artikel door: Perfecte Buren

De titel sprak me onmiddellijk aan. Ik herkende de uitspraak namelijk van vroeger toen ik met mijn eigen stevige lijf aerobiclessen gaf op hoog niveau. Mensen houden ervan in prototypes te denken en te oordelen. En ja ook ik doe dat weleens. Maar het is een bewustwordingsproces waar jezelf heel goed aan kunt werken.

Ook herkende ik Tatjana van het programma Obese. Een programma waar ik met veel bewondering voor de deelnemers naar keek en tegelijkertijd allerlei kritiek had hoe er over de kandidaten werd gesproken. Hoe makkelijk een slank iemand oordelen heeft over iemand die steviger is als een gemiddeld iemand.

Tatjana vertelt over haar jeugd en deze was allesbehalve fijn en veilig. Deze beschrijft ze uitgebreid en kwetsbaar in het eerste deel van het boek. Ze was toen al stevig en heeft veel specialisten bezocht om van haar overgewicht af te komen. Ook beschrijft ze over hoe de maatschappij over haar oordeelt. Ik voel haar pijn als ik het lees….

Het tweede deel gaat het meer over het hier en nu en gebruikt ze verhalen van andere vrouwen. De schrijfstijl is vlot, open en krachtig. Je begrijpt dat ze haar verhaal wil en moet vertellen. Voor de een herkenbaar en vooral voor de ander die deze wereld niet kent. Begrip opbrengen voor iemand die zo bevooroordeeld is of geen idee heeft wat ze doormaken.

Boekenkrant

Het ergste vind ik inderdaad dat een tv programma, hulpprogramma, zelf de clichés enorm uitvergroot en een beeld van je neerzet waar je je dood voor schaamt omdat het niet helemaal zo is, maar het publiek het wel verwacht van iemand die dik is. Een scene om veel te eten zodat heel Nederland maar begrijpt waarom je zo dik bent. Terwijl er bij Tatjana veel meer aan ten grondslag ligt. En fatshaming is zo gemakkelijk. Zo laf. Alsof je dan afgeserveerd kunt worden. Er komen gelukkig meer tegengeluiden. Leer accepteren en kweek zelfvertrouwen. Dikke mensen kunnen ook intelligent, knap, lief en zelfverzekerd zijn.

De schaamte voorbij. Dat zou geweldig zijn. Je leven knapt er zo van op. De boodschap is duidelijk Tatjana. Ik ben blij met je verhaal. Je krijgt van mij 5 sterren.

Linda

Eerder verschenen op Perfecte Buren.