Koken met Pettson en Findus

Zaterdag, 18 februari, 2023

Geschreven door: Sven Nordqvist, Christine Samuelson
Artikel door: Rita Pontororing

“Zelfs een mukkel kan het”

[Recensie] In elk van de vier seizoenen hebben Pettson en Findus een recept uitgedacht. Zo zijn er 29 recepten om uit te proberen. De recepten per seizoen worden ingeluid met korte fragmenten uit eerdere delen uit de serie. Daarbij krijgt elk recept een leuke korte introductie ter inspiratie om aan het recept te beginnen.

Koken met Pettson en Findus is een nieuw deel uit de jeugdboekenserie van De Zweedse schrijver Sven Nordqvist. Pettson is een oude boer en Findus is zijn kat. Ze wonen in een oude boerderij op het platteland.

Mukkel
Mocht je de serie niet kennen dan kun je woorden tegenkomen waarbij er grote vraagtekens in je hoofd verschijnen. Bijvoorbeeld: “Een appelcake bakken is geen kunst. Zelfs een mukkel kan het”, vindt Findus.  Overigens is daaroverheen te lezen. We lezen wel de gedachte dat als een mukkel het kan, de lezertjes oftewel bakkertjes dat moeiteloos kunnen.

Zo moeiteloos zal het niet helemaal gaan. De hoeveelheden worden aangegeven in bijvoorbeeld ‘dl’ ‘el’. Maar goed, als een mukkel deze cake kan bakken laten we kinderen opzoeken welke inhoudsmaten dat zijn. Wel is het jammer dat bijvoorbeeld bij de appelcake we niet weten hoe groot de cakevorm moet zijn.

Ook denkwerk vereist
Misschien is dit wel de werkwijze van Sven Nordqvist. Kinderen iets leuks laten doen maar daarbij ook wat denkwerk laten verrichten. Naast de boeken met Pettson en Findus is er bijvoorbeeld ook een knutselboek Aan de slag met Findus verschenen mèt mukkels die er ook een rol in spelen. Hier worden kinderen aangemoedigd om met ‘waardeloos’ materiaal en dingen die ze in de natuur vinden, wat te knutselen.

De recepten
Wat heel leuk is in Koken met Pettson en Findus zijn de niet-alledaagse-recepten zoals brandnetelsoep, gegrilde vis, gekookte snoek. Maar ook blauwebessencake, pannenkoekentaart. Behalve eerder genoemde afkortingen zijn de recepten goed te lezen en vooral goed uitvoerbaar met kinderen.

Naast het titelblad is te lezen dat de recepten zijn gekozen door Christine Samuelson.

Koken met Pettson en Findus is een leuk verhalen-kookboek waarbij je met kinderen ook wat bijzondere gerechten kunt maken. Nordqvist is de auteur maar ook de illustrator van de vrolijke kleurrijke en grappige tekeningen. Leesplezier en kookplezier gegarandeerd.

Maak kennis met dit vrolijke tweetal in het volgend leesfragment.Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Nederlandse Natuurkundige Vereniging